Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Svenska Yle börjar publicera webbstatistik

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 18:14.
Unika webbläsare i veckan
Bild: Johan Lindström/YLE

Näthat, Eurovisionen och Skolmusik 2013. Bland annat dessa ämnen återfinns på topplistan över mest lästa texter i maj, när Svenska Yle nu börjar ge ut besökssiffror för webben varje månad.

Från och med början av juni börjar Svenska Yle publicera webbstatistik på Svenska.yle.fi.

– Vi tror att det kan vara värdefullt för många att se vilka frågor och vilken samhällsdebatt som engagerar de svensk- och tvåspråkiga i Finland. Överlag blir transparens allt viktigare i det som Yle gör. Genom att så småningom öppna en allt större del av våra data hoppas vi också skapa ett större engagemang kring innehållet, öppna för nya idéer och få syn på sådant som vi själva inte alltid ser, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Statistikpaketet för maj månad innehåller siffror över unika webbläsare i veckan på Svenska.yle.fi från början av året till slutet av maj. Unika webbläsare i veckan är den valuta som de flesta mediesajter i Norden använder sig av i sin rapportering av besökssiffror.

Dessutom publiceras en lista över de tio mest lästa artiklarna i maj med antal sidvisningar, för att visa vilket innehåll som intresserar på Svenska.yle.fi.

Därutöver finns en grafik som visar förhållandet mellan andelen besökare som kommer in via dator, pekplatta och smarttelefon till Svenska.yle.fi varje månad från januari till maj. Den finns med för att belysa en trend som är särskilt tydlig just nu.

Siffrorna är tagna ur Comscore Digital Analytix, det statistikverktyg som Yle främst använder sig av på webben, och har bearbetats av webbanalytikern Karoliina Korhonen och grafikern Johan Lindström.

Besök på Svenska.yle.fi enligt apparat, januari-maj 2013
Bild: Johan Lindström/YLE

Evenemang lockade till webben

Statistiken visar bland annat att Svenska.yle.fi haft två veckor med rekordhöga siffror i maj, med över 150 000 unika webbläsare i veckan.

– Våra besöksantal påverkas väldigt mycket av vad som händer i vår omgivning. Det har ordnats flera stora evenemang i maj som intresserar vår svensk- och tvåspråkiga publik, där vi haft en omfattande bevakning på webben, bland annat Stafettkarnevalen, Skolmusik 2013 och Eurovisionen. Samtidigt ser man på topplistan att också våra egna journalistiska initiativ, som inte har något att göra med det som finns på den officiella agendan, kan få stort genomslag på webben, säger Svenska Yles webbchef Johanna Törn-Mangs.

Men det går inte att påverka allt. Till exempel kan man med rätt stor säkerhet säga att besökssiffrorna på webben kommer att sjunka i juni och juli. I stort sett alla mediesajter i Finland upplever en nedgång i antalet unika webbläsare under helger och i semestertider.

– När folk är lediga använder de inte sina datorer lika mycket. Man kunde ju tänka sig att det i växande grad kompenseras av att folk besöker mediesajter med sina pekplattor och smarttelefoner i stället. I den statistik som vi publicerar i dag ser man ändå tydligt att även om användningen av pekplatta och smarttelefon ökat kraftigt på Svenska.yle.fi dominerar datoranvändarna fortfarande stort, säger Törn-Mangs.

Mest sidvisningar på Svenska.yle.fi, maj 2013

  1. Kiitos 1150–1809 (16 377)
  2. Katainen: Ta lärdom av upploppen i Stockholm (8 142)
  3. Bettina Sågbom mordhotad (7 823)
  4. Lasse tog farväl av diabetes (7 745)
  5. Dödsdömd av HUCS – botad i Sverige (6 937)
  6. Rasistpåhopp fick oväntat slut (5 406)
  7. Krista Siegfrids: ”Jag står bakom allt vi gjort" (5 211)
  8. Kyypakkaus effekt och namn får skarp kritik (4 653)
  9. Bromarvmamma: Orimligt betala för sommardagis i Tenala (4 502)
  10. Över 7 000 på slutkonserten Skolmusik 2013 (4 345)

Text: Pia Stoltzenberg

Läs också: Johanna Törn-Mangs: Beroende av klick