Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kunder gillar närproducerad mat

Från 2013
Uppdaterad 07.06.2013 06:34.
Livlig kommers när kunderna hämtar sin närproducerade mat
Bildtext Livlig kommers när kunderna hämtar sin närproduserade mat.
Bild: YLE/Kjell Vikman

Hur ska lokala matproducenter och konsumenter mötas? Torghandel är en möjlighet men den möjligheten finns bara på större orter och utbudet är också begränsat.

Kunder gillar närproducerad mat

Programmet är inte längre tillgängligt

I sommar ordnas två pilotförsök i Österbotten för att få producenter och konsumenter att mötas genom så kallade Reko avtal.

Vad är Reko-avtal?
Reko är en avtalsmodell mellan en grupp producenter och en grupp konsumenter. Reko står för rejäl konsumtion.

Jag tycker att det är att bra att man köpa färska grönsaker och man vet var de blivit odlade. Samtidigt är det lite spännande att se vad som finns i kassen när man kommer för att hämta den.
Monica Forsbacka.

Mellan varje konsument och varje konsument skrivs skrivs ett avtal som gäller för en viss tidsperiod. Konsumenten betalar sina produkter i förväg för hela avtalsperioden och maten hämtas på avtalad plats, färdigt förpackad i kassar en gång i veckan.

Man kan köpa grönsaker, kryddor, bröd, kött, bär och frukt med mera beroende på årstid.

- Jag tycker att det är att bra att man köpa färska grönsaker och man vet var de blivit odlade. Samtidigt är det lite spännande att se vad som finns i kassen när man kommer för att hämta den, säger Monica Forsbacka som är en kunderna vid Optimas parkeringsplats.

Två pilotförsök i Österbotten

Sommaren 2013 görs två försök att få i gång den här typen av verksamhet i Österbotten. I Jakobstad kan varorna hämtas från parkeringen vid Optima och i Gamla Vasa vid YA:s trädgårdsbutik Solrosen.

Bakom det här försöket står EkoNu! och Foodia.