Sipilä: Staten tar lån i smyg
Centerns ordförande Juha Sipilä beskyller staten för att ta lån i smyg via placeringsbolaget Solidium.
Det finns en överraskning i statens balansräkning, skriver Sipilä i en kolumn på Yle Uleåborgs webbplats, nämligen det att statens placeringsbolag Solidium har delat ut 800 miljoner euro i vinst till sin ägare.
Det märkliga enligt Sipilä är att Soldiums resultat bara är en bråkdel av summan och att Solidium har varit tvunget att själv ta lån på över 600 miljoner för att kunna betala summan till staten.
Sipilä säger att han själv skulle lägga pengarna på att skapa nya arbetsplatser.
Solidium: "Våra pengar är inte öronmärkta"
I mars i fjol emitterade Solidium ett masskuldebrev för 600 miljoner euro i samband med att bolaget sålde aktier i Teliasonera.
Solidium kan betala bort lånet till sina drygt 100 europeiska investerare i form av pengar eller aktier i Teliasonera, säger Tapani Varjas, jurist på Solidium, till Yle Nyheter.
Han bekräftar att det är samma lån som Sipilä referar till, men säger att bolaget öppet har kommunicerat om beslutet.
- Vi har offentliggjort informationen om emissionen öppet då den genomfördes och berättat om vinstutdelningen till staten i fjol höstas, så jag skulle inte säga att vi har gjort något i smyg.
Att ta lån är vanlig affärsverksamhet.
- Att Solidium skulle skuldsätta sig i smyg är samma som att påstå att andra statsägda bolag skulle skuldsätta sig i smyg, säger Varjas.
Intäkterna av emissionen, det vill säga lånet, har Solidium använt bland annat till aktieplaceringar i Outokumpu, Outotec och Talvivaara. Meningen var också att försäkra bolagets dividendbetalningsförmåga, skrev bolaget i ett presssmeddelande i mars 2012.
Enligt Varjas är bolagets pengar inte öronmärkta, det vill säga hur mycket av summan på 600 miljoner har gått till vad är svårt att säga eftersom ju bolaget också får intäkter bland annat med att sälja aktier.
Solidiums rörelsevinst för perioden juli-december i fjol uppgick till knappt 70 miljoner euro.
- Vi beslöt att sköta finansieringen på det här sättet. Ett annat alternativ skulle ha varit att sälja fler aktier. Vi gör som vår ägare förutsätter av oss, säger Varjas.