Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Mitt uppträdande i offentligheten ogillas"

Från 2013
Uppdaterad 07.06.2013 15:47.
Programmet är inte längre tillgängligt

Polisen tillbakavisar uppgifterna om att professor Jan Sundbergs dator skulle ha kapats av hackare.

- De som illvilligt har sänt hotelserna har kanske använt hans namn i mejlen men de har inte "kapat" hans dator, säger Juha Rautaheimo på Helsingforspolisen.

Anonymitetstjänster

Det finns flera sorters anonymitetstjänster och sätt att dölja sina spår på webben.

  • Ett ofta använt sätt att dölja digitala spår är sk. lökrouting (onion routing)
  • Aningen förenklat betyder lökrouting att meddelanden rör sig på internet mellan olika punkter på att oförutsägbart sätt, så att de inte går att spåra
  • Tor är en fri programvara som utnyttjar lökrouting
  • Tor har använts bl.a. av dissidenter för fri kommunikation i skydd från totala regimer
  • Men också kriminella element har utnyttjat Tor
  • Det har utvecklats både mejlprogram och webbläsare som baserar sig på Tor
  • Med hjälp av Tormail kan man fritt skicka e-post med vilket som helst namn eller pseudonym utan att kunna spåras. Domänet för e-posten är @tormail.org eller .net
  • Trots kända sårbarheter och spekulationer kring att olika nationer skulle kunna bryta Tor, är meddelanden skickat via Tor i praktiken omöjliga att spåra

Enligt polisen skulle undersökningarna ha varit lätta ifall Sundbergs dator verkligen hade kapats. Då kunde man ha kommit förövaren/förövarna på spåren menar polisen.

- Det går att sända mejl fast på namnet "Kalle Anka" och det går fram säger Rautaheimo. Enligt polisen har också professor Sundberg missförstått tekniken bakom nätmeddelanden.

- Det är fortsättningsvis så att de som har skickat hotelser har använt ett krypterat program - det så kallade Tor-programmet - som är omöjligt att spåra, säger Rautaheimo.

"Mejl från Jan Sundbergs dator"

Tidigare i dag skrev Svenska Yle felaktigt att någon eller några hade "hackat" sig in i en professors dator för att sända hotelser till svenskspråkliga kändisar. Mejlen, som bland andra tv-journalisten Bettina Sågbom har fått, sades ha kommit från professor Jan Sundbergs dator vid Helsingfors Universitet.

Förra veckan kom det fram att flera finlandssvenskar och personer som stöder tvåspråkighet har fått hotfulla mejl av okända personer.

Sundberg: Jag har uttalat mig om svenskhatare

Jan Sundberg säger att hans namn har "kapats" av näthatare. Han ser inte någon skillnad i om hans dator är kapad eller om bara hans namn har använts.
- Kapat som kapat - jag är inte insatt i det tekniska, säger Sundberg.

Han tror att hans uppträdanden i offentligheten har lett till att förövarna använder honom i sina hatmejl.

- Jag har uttalat mig om svenskhatare i både radio och tv och har nämnt bland annat kretsar som står Sannfinländarna nära och talat om deras hatprat, säger Sundberg.

Sundberg har inte varit i kontakt med polisen men har talat om namnrovet med universitetets säkerhetschef.

- Polisen känner nog till vilka mejl som har sänts. Jag känner mig vilsekommen i den här härvan och det är med obehag jag tänker på den, säger Sundberg.

Artikeln uppdaterad klockan 12.37

Läs också: