Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Testa hur rik du är i europeisk jämförelse

Från 2013
Uppdaterad 07.06.2016 07:52.
Turister på badstrand
Bild: EPA/Orestis Panagiotou

En medelinkomst i Finland räcker till för att man ska räknas som höginkomsttagare i närmare hälften av Europas länder. Genom att använda vår interaktiva tabell kan du jämföra var ditt hushåll hamnar på den europeiska inkomstskalan.

Mata in ditt hushålls inkomster med hjälp av skjutreglaget. I tabellen ser du till vilken inkomstklass du hör i de europeiska länderna. Du kan också se hur prisnivån i olika länder påverkar inkomstklassen.

Använd dragmarkörerna för att ställa in uppgifterna om din ekonomi. Då du gjort det kan du ser i vilken inkomstgrupp du befinner dig i de övriga europeiska länderna. Du kan också ta hänsyn till hur köpkraften påverkar.

Nettoårsinkomster
55 000 €
Hushållets totala inkomster efter skatt.
Över 14 år
Över 14 år.
 
Alla hushållets 14-åringar eller äldre: du, eventuell maka/make och barn.
Under 14 år
Under 14 år.
 
Alla i hushållet boende som är under 14-år.

Vad handlar det om?

  • Räknaren beaktar inte automatiskt skillnaderna i köpkraften mellan länderna. Du kan se hur köpkraften inverkar genom att kryssa i rutan "Ta hänsyn till köpkraft."

  • Räknaren bygger på inkomststatistik från Eurostat för år 2011.

  • Räknaren bygger på en så kallad ekvivalent inkomstformel där inkomsterna delas med antalet medlemmar i hushållet. I formeln har medlemmarna olika betydelse för inkomsten. Tack vare formeln kan man jämföra olika sorters hushåll med varandra.

  • Varje inkomstklass omfattar exakt tio procent av befolkningen. I inkomstklass 1 ingår den tiondel av befolkningen som har de lägsta inkomsterna. I den högsta inkomstklassen ingår den rikaste tiondelen.

I Finland förtjänar en familj med medelinkomster omkring 55000 euro om året efter skatt.
Med de här inkomsterna kan finländarna bygga ett medelstort egnahemshus och spara till en södernresa.
I många europeiska länder skulle man leva flott på samma inkomster.

- I Finland är det faktiskt så att medelinkomsterna är höga och inkomstskillnaderna små. Det betyder att en familj med små inkomster har det ganska bra ekonomiskt sett ur ett europeiskt perspektiv, säger vd Teemu Lehtinen på Skattebetalarnas centralförbund.

”Överflöd i Nordeuropa”

Ur räknaren framgår det att en vanlig finländsk medelklass familj med två barn faktiskt skulle höra till den rikaste tiondelen i exakt hälften av Europas länder. På basis av den europeiska statistikcentralen Eurostats uppgifter skulle en medelinkomsttagare kunna kalla sig rik i bland annat Spanien, Grekland och Portugal.

- Skillnaderna i Europa är nog märkbara. I norr lever vi i överflöd. I Medelhavsländerna är utmaningarna större, säger Lehtinen.

Skillnaderna mellan länderna växer snabbt

I Finland har oron över att köpkraften ska försvagas varit stor under hela tiden eurokrisen har pågått. Samtidigt har den ekonomiska situationen förvärrats mycket mera i andra europeiska länder och inkomstskillnaderna mellan länderna har ökat mycket snabbt. Teemu Lehtinen tror att den här utvecklingen tilltar.

- Nog har eurokrisen spetsat till inkomstskillnaderna mellan länderna. Inkomsterna i krisländerna runt Medelhavet var små redan innan krisen, men här i Nordeuropa har inkomstklyftorna börjat öka nu, säger han.

Texten baserar sig på artikeln "Kuinka rikas olet verrattuna muihin eurooppalaisiin? Kokeile laskurilla"

Diskussion om artikeln