Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Egyptiska partiledare: Anfall Etiopien

Uppdaterad 14.06.2013 18:15.
Bildtext Staden Kairo i Egypten och Nilen.

Egypten är så förargat över Etiopiens kraftverks- och dammbygge vid Blå Nilen att en del politiker hotar landet med krig. Under ett krismöte sammankallat av Egyptens president Mohammed Morsi kom några egyptiska partiledare med hot om att skicka trupper till Etiopien för att sabotera dammbygget.

Under det televiserade krismötet ville de ivrigaste politikerna också hota Etiopien med lufträder, skriver den tyska tidningen Zeit. Ett utlåtande från mötet slår fast att inget ska få påverka hur vattnet strömmar i Nilen.

Etiopien är i färd att bygga ett kraftverk och en damm vid Blå Nilen. I Egypten befarar man att det kommer att minska vattentillförseln till Egypten.

I Egypten råder nu förvirrning över hur saken ska föras vidare. Enligt Mohammed Morsis rådgivare är alla alternativ möjliga om dammen påverkar vattensituationen i Egypten. Problemet kommer att behandlas på ett möte mellan Nilens tre kuststater Egypten, Etiopien och Sudan.

Länderna har sedan år 1959 ett avtal om hur vattnet i Nilen ska fördelas mellan länderna. Enligt avtalet har länderna vetorätt till alla byggprojekt vid Nilen, men Etiopien har inte godkänt vetorätten för sina grannar.

Etiopien har förberett dammbygget redan i tre år, och dammen ska vara färdig om fyra år. Kraftverket invid dammen ska då producera mest elektricitet i hela Afrika.

Läs också:
Egypten kräver Etiopien på förklaring