Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många barn vill fira sommar på natursköna lägergårdar

Från 2013
Dagarna på actionlägret på Grantorp börjar med att flaggan hissas.
Bild: YLE/Malin Valtonen

Skolelevernas lov har börjat med sommarparadis, men inte alla barn har soliga leenden på läpparna. På sommaren ringer allt fler till Mannerheims barnskyddsförbunds kristelefon. Brist på aktivitet är ett vanligt ärende.

Yle har ringt runt till lägerarrangörer i Svenskfinland. Också på spännande temaläger är det simning och traditionella utelekar som blir de bästa sommarminnena.

Hur man fyller sommarlovet med program förblir en olöst gåta för många föräldrar, som jobbar och ska pussla ihop ett skönt sommarlov för sina barn. I ekonomiskt krassa tider är det samtidigt konkurrens om lägerplatserna.

Det här har arrangörerna för barnlägren i Svenskfinland tagit i beaktande. Esbo församling och Folkhälsan hör till de som har lagt in fler läger än planerat.

- Vi har fler deltagare i år - tvärtemot vad jag förväntade mig, säger Susanna Sundman som ansvarar över lägren i Breidablick vid Finlands sydspets. Hon trodde att recessionen skulle ha satt sina spår.

En annan arrangör med lång tradition är Svensk Ungdom. Båda deras läger för yngre barn har länge varit fullsatta.

- Deltagarna återkommer och drar med sig kusiner och kompisar, säger Jon Rikberg som är huvudansvarig.

Ekonomin ska inte vara ett hinder

Både Svensk Ungdom och Folkhälsan ordnar äventyrliga övernattningsläger som erbjuder spänning i vardagen. En annan orsak till populariteten är att de har valt att hålla prisnivån rimlig.

- Vi har inte höjt priserna fastän allt har blivit dyrare, säger Sundman. Dessutom har hon rekryterat fler ledare för att göra stämningen ännu tryggare. Recessionen har alltså främst påverkat arrangörernas möjlighet till finansiering.

- Utan ekonomiskt stöd skulle vi inte klara av lägren, säger Sundman.

Det bekräftar Barnavårdsföreningen i Finland. De riktar sig främst till familjer med lägre inkomster. Också på en handfull av Folkhälsans läger finns det möjlighet att ansöka om gratis och subventionerade platser.

Fartfyllt Robinson eller stämningsfull psalmsång

Fastän många av lägren genast blir fullsatta finns det nästan alltid plats på något annat läger. Församlingarna erbjuder traditionella och prisvärda läger i hela Svenskfinland. Deltagarantalet är stabilt, med regionala skillnader. I Esbo har man lagt in ett extra läger för att alla ska få plats.

David Forsblom på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland är den enda uppringda som berättar om en motsatt trend. På längre sikt har de haft färre deltagare än tidigare på sina läger i Österbotten trots sitt låga pris.

- Utbudet är större än tidigare och många av barnens hobbyer fortsätter in på sommaren, säger Forsblom. Många vill också ta det lugnt efter vårens brådska.

På Folkhälsans läger tänker de lite annorlunda. Där hinner barnen inte ha tråkigt.

- Lediga stunder leder ofta till påhitt och dumma lekar, säger lägerledare Kalle Dönsberg. Han tror att yngre barn har svårare än tidigare att hantera fritid, men när lekarna är organiserade deltar de ivrigt. På många av deras läger får barnen nya färdigheter, men utbildningen är inte ett självändamål.

- Visst lär vi ut segling på seglingsläger, men det är främst social kompetens som barnen lär sig. Det viktigaste är att ha roligt och vi har inte träffat på stressade barn, säger Sundman och Dönsberg.

Virtuella äventyr blir verklighet

Alla de arrangörer som Yle kontaktade har skärmförbud på sina läger. Det kan kännas ovant i början för dagens uppkopplade barn, men de vänjer sig snabbt vid en kort telefonstund på kvällen.

- På vårt första läger var det bara en av 48 deltagare som saknade egen mobiltelefon, säger Dönsberg.

På SU:s läger glömmer barnen snabbt telefonerna när det bär av till övernattning på en öde ö.

- De två första dagarna ville en del lyssna på låtar eller kolla på Youtube-klipp, säger Rikberg.

Att flytta äventyren från skärmen till verkligheten är inte det enda som fungerar. Också på församlingens stillsammare läger ägnar barnen sig hellre åt annat än teknik.

- Barn mår bra av välutbildade ledares närvaro och uppmärksamhet. Också de behöver stillhet efter skolåret, säger Stefan Myrskog på Kyrkans central för det svenska arbetet.

Vilket läger man väljer beror främst på tidpunkten. Också på svenskt håll finns det något för de flesta plånböcker och intressen, men traditionellt lägerliv på naturens villkor ingår i de flesta. Lägret blir en flykt från vardagen.