Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hård kritik mot Sfp-ledningen

Från 2013
Uppdaterad 09.06.2013 15:45.
Yle Nyheter TV-nytt: Även kritiska röster vid SFP:s partidag i Borgå - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Svenska Folkpartiets ledning utsattes för hård kritik på partidagen i Borgå på lördag. Speciellt österbottniska delegater var mycket missnöjda med sättet på vilket Sfp har tacklat kommunreformen och reformen av social- och hälsovårdens strukturer.

Michael Luther från Korsholm sa att han inte känner igen sitt parti längre. Han är speciellt missnöjd med två saker.

- Det gäller frågan om hur reformerna drivs framåt utan att man beaktar vad kommunerna tycker. Det andra handlar om hur vi borde diskutera inom Sfp och få en dialog så att vi har förtroende för varandra. Där upplever jag att det finns ganska stora brister i dag.

Kritiken som Luther kom med fick tidigare partiordföranden Ole Norrback att försvara partiledningen. Enligt Norrback var kritiken "fullständigt ohemul".

Partiledningen försvarade sig mot kritiken genom att säga att Sfp i regeringen har gjort allt för att påverka reformerna och att man har lyssnat på fältet.

- Att det resultat vi hittills ser inte faller oss i smaken i Österbotten är väl knappast nån större förvåning, sa Mikaela Björklund från Närpes.

Partiordförande Carl Haglund gjorde sitt bästa för att lugna ner känslorna.

- Vi genomför en kommunreform och det betyder att det kommer att bli större kommuner. Det finns sådana Sfp:are som kommer från mindre kommuner som inte ännu heller är övertygade om det här. Därför är det bra att vi samlas här och diskuterar.

Diskussion om artikeln