Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

50 år med färjtrafik på Bergö firades

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2014 16:48.
Bergäfärjan
Bild: Yle/ Malin Hulkki

På lördagen firade Bergöfärjan sitt 50-års jubileum med folkfest. Dessutom blev också Bergö utsedd till årets by i Österbotten.

Det var ett 100-tal personer som hade samlats för att fira den 50 åriga färjtrafiken på Bergö. Förutom musik bjöds det också på kaffe och tårta och så naturligtvis många tal om hur det var att leva på Bergö innan färjtrafiken inleddes. Svea och Alf West hör till de bergöbor som har minnen från den tiden.

Lotta Skinnar
Bildtext Lotta Skinnar

- Det var kämpigt. Vi hade en båt över strömmen och så gick man eller for med stor sparkstötting till Molpe. Där var inte heller någon bro, men där fans en flotte som arbetarna hade så man fick dra sig för hand över till andra sidan, säger Alf West.

Bergöfärjan
Bildtext Jubilerande Bergöfärja
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Det var med andra ord en stor lättnad då Bergö fick sin första färja 1962. Bergöborna verkar dessutom tycka om sin färja och föredra det här sättet att ta sig över strömmen framom en bro.

Fest för 50 åriga Bergöfärjan
Bildtext Fest vid färjfästet i Bergö
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Det går nog bra med färja och Bergö är Bergö, det skall nog vara färja, säger Svea West. Det skulle bli mycket trafik om det var bro tror hon.

På samma linje är också Lotta Skinnar som är ordförande i Bergö öråd.

- Man är ganska skyddad när det gäller stölder och inbrott. Det har hänt flera gånger att färjförarna har lyckats förhindra inbrottstjuvar att smita iväg med stöldgods, säger Lotta Skinnar.

Inga planer på bro

Det finns heller inga planer på att ersätta färjan med bro i någon snar framtid. Kommundirektör Mikko Ollikainen påpekar att ett sådant initiativ i så fall borde komma från bergöborna själva. En nyare färja är däremot sannolikare. Mats Rosin som är vd för Finlands Färjetrafik AB säger att det på långsikt finns planer på det.

Bergö firades på lördag

Programmet är inte längre tillgängligt

- I dag fungerar färjan bra men Bergö är kanske den mest utmanande platsen för vajerfärja som vi har. Här krävs en färja med fyra huvudmaskiner, så det gäller att se sig om efter en färja som lämpar sig för den här trafiken, säger Mats Rosin.

Bergö – Årets by i Österbotten

Just den här lördagen firades också det faktum att Bergö nyligen utsetts till årets by i Österbotten av Aktion Österbotten och Österbottens förbund. Den utmärkelsen har byn fått för sitt aktiva föreningsliv och sina många projekt som har ökat trivseln och sammanhållningen i byn.

- Det är jätteglädjande då många i byn har arbetat många år för att vi skall få en trivsam boendemiljö, säger Skinnar som är Bergö öråds ordförande.