Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Exportförbud för finska designklassiker

Från 2013
Timo Sarpaneva: Kajak
Bildtext Vårt kulturarv försvinner utomlands, här Timo Sarpanevas Kajak.
Bild: Yle

Sällsynta finska designklassiker får inte föras ut ur landet, anser Museiverket. Verket oroar sig över att en så stor del av det äldre inhemska designarvet förs utomlands. Det här gäller också designföremål från 1950-talet.

Om ett konstindustriellt föremål bara har producerats i begränsade mängder, och är över 50 år gammalt, får det enligt lagen inte föras utomlands utan tillstånd. Det här är något som få vet om när de för gåvor utomlands och som få bryr sig om när de säljer designföremål till utländska samlare.

Mycket går myndigheterna förbi

Vid Museiverket och Tullen tror man att bara en bråkdel av de designföremål som förs ut ur landet kommer till deras kännedom. När det här uppdagas inför myndigheterna ett temporärt exportförbud på varorna. Men under det senaste året har bara kring tjugo föremål fått ett förbud.

- Varje designföremål som förs olovligt eller olagligt ut ur landet, utarmar vårt nationella kulturarv, säger intendent Raila Kataja från Finlands nationalmuseum.

Museiverket har nu börjat ta hjälp av expertis från Designmuséet för att kunna avgöra vilka föremål som är verkligt sällsynta och unika.

Till lagen om vårt kulturarv

Diskussion om artikeln