Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hon förbjöds tala svenska på jobbet

Från 2013
Uppdaterad 10.06.2013 11:09.
Hoppa av ekorrhjulet - du kan börja med att sätta dig ner och njuta av dagen en stund
Bild: Meri Herttua/Yle

Kränkande och förolämpande, säger en finlandssvensk kvinna vars chef förbjöd henne att tala svenska på arbetsplatsen. Olovligt beteende, bekräftas av fackjurist.

Yle Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

För en tid sedan talade Lotta, som vi kallar henne, svenska med sin arbetskamrat som ville öva upp sin svenska. Det föll inte alla kolleger i smaken och en eller flera hade gått och klagat hos Lottas förman. Svenskan irriterade dem.

– Sen kom chefen in och sa att nu har vi beslutat att man inte får tala svenska så att nån annan hör. Ifall man talar svenska och någon kommer in på rummet måste man genast byta om till finska. Det var väldigt kränkande, väldigt aggressivt beteende. Och förolämpande. Jag blev väldigt ledsen, berättar Lotta.

– Då sa jag åt honom att det inte går för sig, man får nog tala svenska. När han senare kom in på rummet medan vi talade svenska sa han att det är just det här jag menar och som irriterar mig, när ni talar svenska och jag inte förstår vad ni säger.

Ta upp saken

En het och lång diskussion följde. Till slut övertygade Lotta sin chef som bad om ursäkt inför hela arbetsplatsen. Atmosfären är nuförtiden bra, situationen har rett upp sig.

– Han sa att han inte ville såra nån och han hade insett att han sårat mig. Jag tror han insett att han gått på tok för långt, att man inte får bete sig så här. Och efter det har det inte diskuterats alls, inte en enda gång. Det finns vissa mänskor på kontoret som stänger dörren då de hör att man talar svenska, men det är deras val, säger Lotta.

– Jag hade inga problem att ta upp saken med min förman, men jag kan tänka mig att det finns många arbetsplatser där det inte går. Men det bästa sättet är att tala öppet om det, säga att du trampar på mina tår och kommer in på privatområde, det här är en del av mig och du får lov att acceptera det. Svenskan är ett språk som talas i vårt land, punkt slut.

Inte tillåtet

Lotta har nu kommit över chocken och vill dela med sig av sina erfarenheter, för att höra om någon möjligen råkat ut för samma. Inte åtminstone vad man vet om varken på Folktinget eller de största fackförbunden.

– Det är första gången jag hör om ett sånt problem, säger Jenniveera Tabell, jurist på servicefacket Pam, och inte heller Mika Hämäläinen som är chefsjurist på Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL har varit med om något liknande.

– Det låter ganska otroligt. Vid normalt umgänge med kolleger ska man få använda sitt eget modersmål. Det kan inte arbetsgivaren förbjuda, säger Hämäläinen.

Diskussion om artikeln