Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fifflande skattmästare kostade Viirus över 67 000 euro

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 18:16.

En person som arbetat som skattmästare vid Helsingforsteatern Viirus har enligt Helsingfors tingsrätt förorsakat teatern en förlust på 67 215 euro. Mannen betalade varken teaterns eller de anställdas skatter och pensionsavgifter.

Den 38-årige ekonomen/producenten brydde sig inte heller om att betala teaterns räkningar eller hyra. Däremot lyfte han med bankkort minst 10 000 euro för eget bruk från Viirus konto.

Som följd förlorade Viirus sin kreditvärdighet och stödpengar och fick höjda skatter. Brotten utfördes under åren 2008-2009.

Mannen medgav att han förlorat arbetsförmågan på grund av utmattning och missbruk av alkohol. Egna ekonomiska problem hade han enligt sig själv inte.

Tingsrätten dömde mannen för grov försnillning och missbruk av förtroendeställning. Han dömdes till nio månaders villkorligt fängelse och till att återbetala förlusten på 67 215 euro till teatern.

Teaterns styrelseordförande Marianne Möller bekräftar att de försummelser som orsakade Viirus ekonomisk skada hänför sig till problem under åren 2008-2009, och att teatern nu har helt ny personal.

- Det blev nog ekonomiskt belastande för teatern. Det handlade om summor som motsvarade två, tre årsverken.

- Trots låga löner och kärv ekonomi brukar vi försöka följa idén om att "vi alla befinner oss i samma båt" och det har fört teatern framåt. Det som skedde slet nog på förtroendet, kommenterar Möller.