Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Glass i lagom lass

Från 2013
Uppdaterad 10.06.2013 10:59.
Två av tre kaverin, Sauli Saarnisto och Heikki Huotari
Bild: Foto: Eva Frantz

Tre glassglada vänner bestämde sig för att testa på någonting nytt. Efter en del förarbete och studieresor till gelatons hemland Italien verkar nu en alldeles äkta liten glassfabrik i Gårdsbacka.

- Vi visste absolut ingenting om glass och fick lära oss allt från grunden, berättar Sauli Saarnisto, en av 3kaverias grundare. Viktigast var att få reda på om det fungerar att använda färska inhemska bär i produktionen. När vi fick klartecken för det satte vi igång på allvar.

Bild: Foto: Eva Frantz

Den låga fabriksbyggnaden mitt i ett bostadsområde användes tidigare av bageriföretaget Primula. Tre av 3kaverias fem anställda arbetade redan då i utrymmet, så de följde så att säga med på köpet. Och i arbetet ingår givetvis en hel del glassätning.

- Ifjol började vi experimentera och då åt vi glass precis hela dagarna medan vi renoverade huset, konstaterar Heikki Huotari. Det har lugnat ner sig lite grann sedan dess men visst äter vi mycket glass fortfarande. Och vad är väl bättre än det?

Som bröder

Saarnisto, Huotari och Ilkka Wikholm är precis som företagets namn anger goda vänner sedan tidigare. De har varit kolleger också på tidigare arbetsplatser, men då de insåg att de alla älskade glass började planerna på en egen glassfabrik ta form.

- Vi är nästan som bröder vid det här laget, skrattar Saarnisto, vi slåss aldrig.

Bild: Foto: Eva Frantz

Pastöriseringsmaskinen brummar på i ett hörn. När smeten är färdig blandas bären i och så blir det en runda i glassmaskinen innan glassen packas och fryses ner. I princip tar det 6 timmar att tillverka glassen. Det är rent och prydligt i fabriken, mycket av arbetet görs för hand och alla glassburkar är unika.

I en tid då många uppskattar närproducerad kost och goda råvaror har 3kaverias glassar funnit sin kundkrets.

- På vår facebooksida får vi beröm hela tiden. Tills vidare är vi helt nöjda med att driva en så här pass liten fabrik. Framtiden får utvisa om vi expanderar, säger Saarnisto.