Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Behöver du energidryck?

Från 2013
Uppdaterad 10.06.2013 14:12.

Energidrycker är läsk som innehåller ämnen som har en uppiggande verkan. Dessa ämnen är bland annat koffein, taurin, guarana, glukuronolakton och vitaminer. Energidryckerna marknadsförs aggressivt och lockande genom att synas på bland annat musikevenemang för att ge en bild av att det är coolt och tufft att dricka energidryck.

De som dricker energidryck regelbundet lider dubbelt så ofta av sömnsvårigheter, trötthet, huvudvärk och irritationskänslor. Det är lätt att hamna i en ond cirkel med för lite sömn och energidryck.

Hur känner du dig en tid efter att du druckit energidryck? Sitter du ofta uppe på kvällen och dricker energidryck för att hålla dig vaken?

Olika människor reagerar olika på koffein och för de flesta har en måttlig konsumtion inga negativa effekter på hälsan. Den uppiggande effekten av koffein håller i sig några timmar beroende på mängden och personens ämnesomsättning. Kroppen blir beroende av koffein och om du druckit många koppar kaffe om dagen och plötsligt slutar känner du dig sannolikt trött och/eller får huvudvärk. Om du får i dig för mycket koffein kan du få hjärtklappning, rytmstörningar, nervositet, rastlöshet, irritation, magproblem och stressymptom.

En kopp kaffe innehåller ungefär 90–110 mg koffein och energidryckerna i Finland har 30–110 mg/burk, alltså 135–320 mg/l. Redan en liten mängd koffein kan göra en känslig person beroende och ge hjärtklappningar, magbesvär och nervositet/oro. Energidrycker innehåller ofta koffein från guarana. Guarana är en växt som ursprungligen kommer från Brasilien och extrakt från växten innehåller ungefär 3,5–5 procent koffein.

En kontroversiell ingrediens i energidrycker är taurin. Taurin är en aminosyra som bildas naturligt i liten mängd i människokroppen och som finns i animaliska livsmedel såsom kött, skaldjur och fisk. Taurin finns i hjärnan där den antas fungera som en signalsubstans. Från kosten får vi i oss ungefär 100 mg taurin/dag. I energidrycker brukar mängden vara mellan 250–4000 mg/l. Det är alltså betydligt större doser än vad vi får i oss från en vanlig kost. Varför taurin tillsätts i energidryck är lite oklart. Några tror att taurinet tillsätts för att öka beroendet av energidryck, men det är inte bevisat. Man har inte kunnat konstatera några skadliga effekter av taurin så det har inte kunnat sättas någon övre gräns. Vi vet helt enkelt inte hur dessa olika ämnen påverkar oss i stora mängder och på lång sikt.

Glukuronolakton formas i kroppen av glukos och vi får i oss ungefär 1,2–2,3 mg/dag från kosten. Energidrycker innehåller mellan 2000–2400 mg/l. Det finns inga uppgifter om eventuella bieffekter av för mycket glukuronolakton heller.

Ofta tillsätts också B-vitaminer och ibland också C-vitamin, E-vitamin och de vitaminliknande ämnena inositol och kolin. Det är inget fel på vitaminer, men vitaminer får vi ju av vanlig mat och det finns ingen orsak att dricka stora mängder vitaminer. I maten finns det dessutom en massa näringsämnen som du inte kan få från en burk. Energidrycker är naturligtvis precis som läskedrycker skadliga för tänderna, oavsett om du väljer en sötad med socker eller sötningsmedel.