Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ojämställdhet eller att kacka i eget bo?

Uppdaterad 10.06.2013 14:12.

Ojämställdhet handlar om att bli olika behandlad beroende på om man är flicka eller pojke.

Håller du med om att det t.ex. är mer accepterat att vara bra i skolan om man är flicka än om man är pojke? Eller att det är mer okej för flickor att sitta i varandras famn än för pojkar. Vem har bestämt sådana saker?

* Ojämställdhet mellan elever. Det är kanske det ojämställdhetsproblem som jag tycker är extra tydligt i skolan. Det handlar om att elever behandlar varandra olika och t.ex. sätter olika regler beroende på om man är flicka eller pojke. Har du tänkt på det tidigare?

* Ojämställdhet mellan lärare och elever. En lärare som behandlar flickor och pojkar olika, t.ex. bedömer olika strängt i provet eller oftare låter flickor svara och berätta än pojkar.

* Ojämställdhet i skolmaterial. I en skolbok är ojämställdhet när det finns mycket mer bilder och exempel som handlar om flickor eller pojkar, kvinnor eller män. Eller så kan det handla om hur kvinnor och män beskrivs. Är det så att flickor beskrivs på samma sätt, som söta, snälla, utseendefixerade, duktiga och pojkar som tuffa och bråkiga och som inte vill prata om känslor? Du och jag vet att det inte är så, men ändå kan man hitta dessa berättelser och sakna andra berättelser.

Har du någon gång funderat på hur mycket osynliga regler som handlar om kropp, sex och sexualitet det finns. När jag var ung var det inte heller lika vanligt att prata om att man inte måste vara flicka eller pojke, i dag kan man ju säga att man inte vill, att man vill bara både och eller ibland det ena och ibland det andra. Eller kan man?

Nästa gång du märker att du säger en elak kommentar eller skrattar åt någon som bryter mot en norm eller regel ska du fundera en extra gång. Är det så att vi egentligen kackar i eget bo? Om jag som flicka fäller en elak kommentar om en flickas urringning, så betyder det ju egentligen att jag är med och skapar mer idiotiska flicknormer också för mig själv, för hur jag får klä mig, bete mig eller vara som människa. Samma begränsning gör ju också pojkar av sig själva. Och det är ju inte speciellt smart av oss alla, eller hur?