Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ensamhet förekommer också på nätet

Uppdaterad 10.06.2013 14:12.

Nätmobbning, fula gubbar som försöker ragga upp unga flickor, bilder som sprids över hela världen… de faror som sociala medier för med sig verkar vara många. Samtidigt är till exempel varken mobbning eller fula gubbar nya fenomen. Att undvika att använda datorn, är knappast en lösning.

Under de senaste åren har man talat mycket om sociala medier. Då det gäller nätet har vi en plats som skapar möjligheter att knyta kontakt och umgås med vänner. Tyvärr uppstår det också möjligheter att kränka, mobba och utesluta andra – det sker bara i en annan form på en annan plats, i den virtuella världen. Det kan handla om att sprida elaka rykten via sociala medier, utesluta någon ur forum och grupper, lägga ut manipulerade bilder på nätet, kapa och missbruka varandras profiler med mera. Ensamhet förekommer också på nätet.

Då det gäller mobbning och kränkningar kan anonymitet och det att du inte sitter ansikte mot ansikte med andra göra att du inte på samma sätt tar ansvar och i vissa fall inte tänker dig för vad du säger och gör. Överlag är kommunikationen på nätet aggressivare än i verkliga livet. Då du inte direkt kan se hur någon reagerar kan det vara enklare att fortsätta. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är en elak kommentar och vad som är mobbning på nätet. Här är det bra att komma ihåg att oberoende av vilket behöver man inte acceptera det. Som anonym tänker man inte alltid på att vi har ett ansvar och en lag att följa. Men att få vara anonym kan vara bra då du t.ex. vill få diskutera egna upplevelser och svåra händelser.

Till sist vill jag ändå säga att nätet för mycket gått med sig. De ger oss möjligheter som vi inte annars skulle ha och på nätet kan vi få nya vänner som vi aldrig annars skulle ha träffat. Men det är bra att minnas att vi alla har ett ansvar och vi ska tänka på vad vi skriver, vilka bilder vi sätter ut och hur vi beter oss på nätet. Samma sociala regler gäller där och de gäller både unga och vuxna.