Hoppa till huvudinnehåll

X3M

I jakten på ett bättre liv

Uppdaterad 10.06.2013 14:13.

Cajsa Tengblad skriver i sin bok om självbild en kort fras som får mig att tänka stort, ”det är inte hur du har det utan hur du tar det”. Så kort och koncist, men så sant!

Cajsa har gjort upp sina egna tio budord om hur du lyckas med att bli en lyckligare människa med ett lyckligare liv. Det handlar om att jobba med sig själv och sin självbild, att bli medveten om sina egna tankar och känslor. Det som jag upplever som centralt i hennes budskap är för det första att sluta konkurrera och sluta jämföra sig med andra. Hon säger så bra om att konkurrens uppstår när man glömmer bort vem man själv är och i stället försöker bli någon annan. Det man inte märker i sådana fall är att ifall man försöker bli som någon annan och lämnar sin egen plats, så blir en plats tom, DIN plats. För ingen kan bli som du. I stället för att jämföra och konkurrera om att uppnå något glansbildsideal, som troligen bara finns i våra föreställningar, borde vi istället förstärka våra individuella egenskaper och koncentrera oss på att dra nytta av varandras olikheter. Samhället är ett nätverk som består av olika länkar med olika egenskaper, och om en länk försvinner så brister hela nätverket.

En annan viktig poäng som kommer fram i de tio budorden för lycka är att göra skillnad på vara och göra. Jag har många gånger funderat över varför vi människor har en tendens att tro att jobb, studier och aktiviteter är ett mätinstrument på hur vi mår och vem vi är. Nästan alltid när jag själv får frågan ”Hur e de?” eller när jag själv ställer den, så blir svaret något som har att göra med jobb, studier och prestationer. Och när vi blir ombedda att presentera oss och att berätta något om oss själva så säger vi vårt namn och vad vi sysslar med. Det är vad vi är och vårt värde. Eller? Vad skulle hända ifall vi plötsligt skulle bli oförmögna att jobba eller studera, vem är vi då? Vad skulle vårt värde vara då? I sin bok vill Cajsa påminna oss om att värdet på människan är konstant. Vi gör olika saker som vi lyckas eller misslyckas med, men vårt värde som människa består. Ibland borde man ställa sig frågorna Vad tycker jag? Vad tror jag? Vad vill jag? Vad känner jag? Vad drömmer jag om? Svaren på dessa frågor är DET och VEM jag är, inte det vad jag gör och hur mycket eller hur bra. När jag i mitt arbete med barn ibland blir tvungen att sätta gränser och gräla på ungarna för något dumt som de gjort, så försöker jag komma ihåg att gräla på beteendet och inte barnet. Detta för att tydliggöra just det att människan uppskattas på grund av hennes egenskaper, inte sysslor.

För att kunna vända om sina tankar från ett presterande jag till ett verkligt jag så krävs det att man är snäll med sig själv. Man måste lära sig att förlåta andra och framför allt sig själv. Cajsa skriver i sin bok en dikt som börjar så här: ”Hur långt man än reser så kan man aldrig resa bort från sig själv”. Ta alltså en titt i ditt inre, fundera över vad som är viktigt. Alla har vi gjort misstag som vi lärt oss något av. Det gäller att vara medveten om dessa, förlåta sig själv och andra, sluta anklaga och försonas. Vi kan inte undvika tråkiga saker, och skall nog inte göra det heller. Motgångar stärker nämligen och det är motgångar som får oss att utvecklas, men vi skall inte bli och grubbla över dem. För att ännu en gång citera Cajsa Tengblad ”du kan inte hindra fåglarna från att flyga över ditt huvud, men du kan hindra dem från att bygga bo i håret”. Så ta emot det du får och filtrera, njut av det du har och vem du är, eller ja, av det du gör av det.