Hoppa till huvudinnehåll

Sluta panta

Är det mens om man inte har ägglossning?

Uppdaterad 10.06.2013 14:38.

Hej! Jag har ätit p-piller i många år och trivats bra med det. Inte för så länge sen fick jag dock veta att när man äter p-piller är ens ägglossning så att säga på paus. Jag blev lite fundersam över detta och tycker det är konstigt att jag helt har missat denna viktiga info trots att jag ätit piller i flera år. Nu undrar jag om man ens kan kalla den blödning man har när man håller en veckas paus med pillren för "mens" om man inte alls har ägglossning? Och om jag tycker mig känna olika "symptom" (t.ex. annorlunda flytningar) som man brukar ha iom ägglossning, är detta då inbillning? Jag tycker också att jag är extra irriterad och känslig veckan innan mens och har tänkt att det är PMS, men kan man lida av PMS fast man inte har ägglossning?

Sexualterapeut Suss Åhman svarar:

Att man inte har ägglossning är faktiskt den viktigaste funktionen p-piller har. Vanliga kombinationspiller har också andra funktioner. Dels gör de sekretet i livmoderhalsen segare så att spermierna inte ska ta sig in i livmodern. Dessutom förtunnas slemhinnan inne i livmodern så att om det mod förmodan skulle ske en befruktning så vill ägget inte fastna. Så tillsammans utgör de här tre funktionerna ett väldigt effektivt skydd mot graviditet.

I och med att ägglossningen i de allra flesta fallen förhindras så är det knappast ägglossningssymtom du känner, men hormonerna i p-pillren stänger ju inte helt av den egna hormonproduktionen, så liknande symtom kan förstås skina igenom. En liten del av kvinnor som äter p-piller kan också ha ägglossning ändå, men då räcker de andra funktionerna bra som skydd. Vad gäller PMSen som du nämner, så är en av p-pillrens biverkningar humörsvängningar. Hormonerna påverkar alltså humöret, så att du känner av det är inte alls konstigt.

Men helt krasst så nej, det är ingen äkta PMS eller mens man får, utan det är allt lite konstgjort.