Hoppa till huvudinnehåll

Sluta panta

Dämpa sexlusten

Uppdaterad 10.06.2013 14:38.

Hej, jag är en tjej på 25 år och har ett jättestort problem… min sexlust. Den är väldig stor och jag skulle kunna ha sex flere gånger om dagen, jag har en fast partner sedan 3 år tillbaka. Han har nästan ingen sexlust alls. Han tycker att det räcker att ha sex en gång i månaden. Vad skall jag göra för att minska min sexlust? Det börjar vara väldigt svårt att leva på detta sätt. Snälla hjälp mig. Hans sexlust har alltid varit så här låg. Han är 30 år och har diabetes och måste ta insulin.

Sexualterapeut Anna Kolster svarar:

Båda parterna i den här relationen är helt normala; det är helt normalt att vilja ha sex en gång i månaden, det är helt normalt att vilja fler gånger per dag. Att han har diabetes borde nog inte påverka hans lust, så länge han har diabetesen under kontroll och blodsockret i balans. Det här är ett mycket vanligt problem som människor i parrelationer har, och jag skulle absolut inte börja lösa det med att försöka dämpa din sexualitet. Försöker man dämpa en fysisk drift så slutar det nog oftast med att lusten ytterligare ökar, alltså att du bara skulle tänka mer på sex.

Det skulle vara bra för er att prata om det. Försök förklara att sexet är en viktig del av förhållandet för dig och att du känner dig frustrerad i er situation. I det här fallet skulle det vara bra att skapa någon form av balans, kanske hitta andra sätt att ha sex på. Kan han kanske tillfredsställa dig på något annat sätt än bara genom samlag, oftare än då han själv vill ha sex? Det kan exempelvis handla om oralsex eller bara att han smeker dig. Onani är också ett helt bra sätt att få utlopp för sin lust. Huvudsaken att ni hittar en gyllene medelväg där båda kan vara nöjda.

Om man vill kan man också vända sig till en sexualterapeut eller sexualrådgivare, eller liknande, och tillsammans försöka hitta en lösning.