Hoppa till huvudinnehåll

Sluta panta

3 frågor

Publicerad 03.10.2006 00:47. Uppdaterad 04.05.2016 13:15.

Är det farligt att inte kunna dra förhuden tillbaka? Hur gammal måste man vara för att få köpa kondomer? Jag är en tolvårig kille som längtar efter sex!

Suss Åhman, sexualrådgivare och socialpsykolog, svarar:

Många killar har en ganska trång förhud och då går det inte så bra att dra den tillbaka över ollonet, men det här går för de allra flesta om med åldern. Man växer och blir större och det blir förhuden också. Om det här inte så småningom börjar fungera av sig självt, och särskilt om det gör ont eller om man får infektioner under förhuden, så ska man ändå gå till en läkare och visa upp det. Om läkarna också tycker att din förhud är för trång kan de åtgärda problemet genom att efter bedövning skära ett pyttelitet snitt i förhuden, och efter det går det smidigt att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet. Men det är alltså inte farligt om det inte går att dra förhuden tillbaka.

Det finns ingen åldersgräns alls för att få köpa kondomer. Det är bara att knalla in i ett apotek, en butik eller en kiosk och plocka ner ett paket kondomer och be att få betala för dem.

Det är ganska vanligt att man längtar efter sex redan när man är jätteung. Jag tycker ändå inte att man som tolvåring ännu alls är färdig för att ha sex med någon annan. Lusten kan man ändå glädja sig åt! Det kan vara jätteroligt att känna sig kåt och att fundera på och fantisera kring saker och ting. Det är helt okej!