Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Redrama siktar mot molnen

Från 2013
Uppdaterad 10.06.2013 15:10.
Bild: Petter Sandelin / X3M

När Redrama släpper sin nya låt Clouds idag är det med A.J. McLean från Backstreet Boys som gästartist på spåret. I USA sitter cheferna på Sony och hoppas på det bästa.

Den nya singeln Clouds lanseras stort i Finland och USA. Skivbolaget Sony backar upp Redrama med promotion i USA och jobbar på att få ut låten till radiostationerna

Att Sonys chef vet vem Redrama är säger något om vilka möjligheterna är.

- Jag har fått hälsningar från Sonys chef i USA att jag ska inte ta någon stress om inget händer på en månad. Det kan ta fyra månader eller fem månader. Det kan vara att jag sitter här och tänker att ingenting har hänt och så börjar det hända i september. Jag måste nog säga att det är klart att jag är nervös. Vi får se hur det går.

Redrama tar inte ut något i förskott. Han vet hur det är i branschen. Man har många projekt på gång, en del blir till något, andra inte. 2005 var Redrama mycket nära att skriva på ett kontrakt i USA, men den dealen försvann på målrakan. Så går det ibland.

Att få hälsningar från Sonys chef i USA är väl inte så dåligt?

- Jodå. Det låter alltid roligt. Stora chefen hälsar. Sen får man se vad det betyder. Jag hör hela tiden saker, men jag kan inte sitta och tänka på hur mycket det är och hur stort de kommer att försöka.

Skriver glada låtar i november

Låten Clouds bygger på en kontrast mellan ljus och mörker. Låten och melodin är ljus, medan texten är mörk och smutsig realism. Historien handlar om en ensamstående mamma i en alkoholistfamilj. Hon har verkligen oddsen emot sig.

- Jag skrev den när jag var ganska nere. Jag har försökt att vända det och skriva hoppfull musik då jag är nere. Kickstart var en likadan låt.

Skriver du alltid positiva låtar när du är nere?

- Nej, det var inte så förut. Förut skrev jag alltid mörka grejer då. Men på något sätt har jag vänt på det. Jag har skrivit många låtar med en positiv ton i november och december. Förut var det månaderna när jag skrev de mest egocentriska voivoi-låtarna om att livet är hårt.

Idag jobbar Redrama tätt med den finländska producenten MGJ, som producerat allt från 50 Cent till Akon. Redrama och MGJ skriver de flesta låtarna tillsammans. I skåpet finns en skiva som i princip varit klar redan länge, men som paret fortsätter att bättra på och byta ut låtar på. Redrama vill inte ge ut en skiva, bara för att ge ut en skiva. Den nya singeln Clouds var faktiskt början på Redramas och MGJ:S samarbete.

- Vi började jobba i slutet på 2009. Efter det har vi gjort sju versioner på låten. Det är inte alls samma låt idag.

Det finns så mycket material i lådan att Redrama också planerar att ge ut en gratis skiva. Det här är inte överloppslåtar från skivan, utan musik som är lite mindre radiovänlig och helt enkelt inte passar på skivan. Det blir mer rak hiphop och lite experimentell musik.

A.J. föreslog själv att han skulle sjunga

Samarbetet med A.J. McLean började som bekant med att Redrama och MGJ skrev låtar till AJ:s soloprojekt. Plötsligt föreslog AJ att han kunde vara med på någon av Redramas egna låtar.

- Först tog jag det som att han bara var artig. Man tänker ju på vem han är och vad han gjort. Han kan jobba med vem han vill. Men sedan mailade han och ringde och visste att jag var på väg till Los Angeles i september. Vi bokade in en dag i studion.

Svettigt att välja låt

Det var svettigt att välja ut en låt. Redrama och MGJ hade sju eller åtta låtar som de kunde tänka sig att erbjuda. De valde Clouds och A.J. nappade direkt.

- Han sa direkt att det här är den han vill göra. Han kom till studion och bandade in den och sedan september 2012 har jag försökt att inte berätta något. Det har inget att göra med skryt, men man blir ju så ivrig och glad att man vill säga det.

Till sist undrar vi så klart vilken som var din favorit i Backstreet Boys när du var ung?

- Nog var det ju A.J. Men jag skulle aldrig ha vågat säga att jag tyckte att de var bra då. Det är samma sak som att om jag nu var 18 så skulle jag tycka att Justin Bieber var det värsta som finns. Men nu tycker jag, att fan när världens bästa poplåtar 2012 alla finns på en skiva. Let Me Love You var en av de bästa låtarna ifjol. Jag lyssnar ju på låtar ganska mycket ur en låtskrivares synvinkel nu.