Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De anonyma hoten har inte anonyma mottagare

Från 2013
Uppdaterad 10.06.2013 18:45.
Paula Salovaara.

Anonyma mordhot mot finlandssvenska journalister och journalister som försvarat finlandssvenskan har under den senaste tiden blivit kusligt allmänna. Till de utsatta hör Helsingin Sanomats redaktionschef Paula Salovaara, som hotats upprepade gånger sedan hon skrev en fördömande kolumn om näthat. Hur kändes det första mordhotet?

- Det var obehagligt. Jag har jobbat som journalist i tjugoåtta år och aldrig blivit mordhotad. Visst kryper det i skinnet när hoten kommer.

Hoten har varit brutala och direkta.

- Vad kunde väl vara värre att höra än ”vi ska döda dig”? Igår kväll fick jag ett meddelande om att ”vi skjuter dig i huvudet så fort du kommer ut genom dörren”. Men det värsta meddelandet var kanske det som innehöll min adress, och inget annat.

Att kunna skratta

Men humorn gör det tunga något lättare bära.

- Vissa meddelanden är så stolligt skrivna att man måste skratta åt dem. Hela tiden kan man inte vara ledsen.

Salovaara hade hoppats på att gärningsmannen eller –männen skulle dra sig tillbaka på grund av den publicitet som hoten fått. Salovaara har själv behandlat hotelserna både på Twitter och i Helsingin Sanomat. Men strömmen av hotmejl har inte avtagit. Salovaara låter sig hur som helst inte tystas ner.

- Jag bestämde mig från början för att tala öppet om saken. Att vi som försvarar svenskans ställning ska tystas ner är just vad de här personerna vill. Det ska de inte uppnå.
Också Salovaaras familj påverkas.

- Jag har vuxna barn, men de bor ännu hemma. Nu vill vi helst inte att någon är ensam hemma. Inte tror jag egentligen att någon springer omkring med vapen runt vårt hus, men man måste balansera mellan att ta hoten på allvar och inte vara alltför rädd.

Människor, inte anonyma instanser

- Vi har pratat mycket om saken i familjen. Båda mina barn har reagerat på varsitt sätt. Min man tyckte redan från början att jag ska gå ut och tala om hoten. Vi är alla överens om att man inte får tystas ner. Också på Helsingin Sanomat har vi tydligt visat att sådana här hotelser inte tolereras.

Salovaara tror att den som skickat meddelandena inte förstår att det är en människa som tar emot hoten.

- Jag tror att det är väldigt lätt att skicka sådana här mejl så länge man tror att det bara är någon instans som tar emot dem. Att jag, till exempel, representerar finlandssvenska kvinnor. På Helsingin Sanomat får vi mycket, mycket feedback av arga läsare. Jag får väldigt ofta upprörda meddelanden med fult språk, riktade till ”Hesari”. När jag sedan svarar som en människa, ändras tonen omedelbart. Så jag skulle gärna prata direkt med personen som hotar mig – som en människa.

Mer om ämnet på Yle Arenan