Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Allt du behöver veta om nästa Xbox

Från 2013
Uppdaterad 10.06.2013 16:00.
Bild: Pressbild från Microsoft

Microsoft har berättat om nästa generations Xbox. Vi sammanfattar allt du behöver veta. Är den bra? Är den snygg?

Igår på kvällen finsk tid presenterade Microsoft uppföljaren till Xbox 360. Den heter Xbox One. Vi fick veta en hel del om den nya maskinen.

Både Playstation 4 och Xbox One släpps i slutet av 2013 så om du funderar på att köpa en konsol så kan det löna sig att vänta lite. Vi sammanfattar allt gemene man behöver veta om den nya Xboxen.

Är det bra grejer under huven?

Helt ok. Xbox One spelar äntligen Blue Ray-skivor. Ifall det säger dig något så bygger maskinen på en nästna mytomspunnen åttakärning GPU och CPU som är ett samarbete med AMD. Xbox One har 8 giga ram och en snurrande hårdskiva på 500 giga som tyvärr inte går att byta ut. När du matar in ett spel på en skiva i maskinen så kopieras det automatiskt så att du kan strunta i skivan nästan gång.

Blir hardcore gamers besvikna?

Det finns en risk. Microsoft lade väldigt hårt fokus på "det digitala vardagsrummet" och hur praktiskt det är att kolla tv via Xbox. Det var väldigt lite snack om spel. Förhoppningsvis blir det mer spel på E4-mässan i sommar. Annars lär nog de värsta spelarna känna sig lite övergivna.

Kan man kolla tv i den?

Nej. Microsoft slog på stora trumman när de presenterade Xboxens tv-funktioner men de fungerar än så länge bara i USA. Tanken är att du i framtiden ska koppla Xboxen till din digibox och styra den via Xboxen. På det sättet kan du styra tv:n med Xboxens röstfunktioner och enkelt växla mellan Xboxens spel och webbläsare och tv-kanaler. Det här fungerar som sagt inte i Finland och dessutom är det tveksamt om Microsoft kan sy ihop alla avtal och kopplingen till olika sorters digiboxar så att allt fungerar smärtfritt för dig.

Kommer det bra spel?

Det påstår de. Microsoft satsar lite mer än vanligt på exklusiva spel och lovar 15 titlar. Igår visade man upp Forza Motorsport 5. Som vanligt vill de stora spelföretagen så klart släppa sina spel till både Xbox och Playstation.

Kan man spela begagnade spel?

Ja, men det kanske kostar. Till att börja med är den nya konsolen inte bakåtkompatibel. Spel som du köpt på skiva till Xbox 360 går inte att spela på Xbox One.

Den senaste tiden har det gått en massa rykten om att både Sony och Microsoft vill göra det omöjligt att sälja begagnade spel. Microsoft talar än så länge i gåtor. Företaget lovar att det ska gå att sälja spel vidare, men ryktena säger fortfarande att det troligtvis kommer kosta att frikoppla eller ta i bruk ett begagnat spel. Det enda Microsoft säger officiellt är att det går att spela begagnade spel, men att de inte bestämt sig för exakt hur det ska gå till.

Måste man vara uppkopplad för att spela?

Bara enstaka gånger. Det här är ett liknande rykte som ovan och inte heller här vill Microsoft berätta riktigt allt ännu. Många drog i alla fall en lättnadens suck när det blev klar att det går att spela utan att vara uppkopplad. Däremot finns det ett krav på att du kopplar upp maskinen när du köper den, och också ibland när du använder den. Exakt hur ofta man måste koppla upp sig och vilka funktioner som slutar fungera säger Microsoft inget om än så länge.

Är den snygg?

Ja. Boxen är snygg på ett diskret sätt. Designen är enkel och stilren. Det gröna krysset har ersatts av ett vitt. Xbox one ser ut som en digibox med muskler.

Min pojkvän är inte intresserad av spel. Kan han spela enkla partyspel med sina vänner?

Ja. Det nya kinectsystemet som känner av dina rörelser och hör dig prata levereras med konsolen. Antagligen dyker det upp en massa partyspel.

Ska jag köpa Xbox One, Playstation 4 eller Wii U?

Haha. Det kan ingen svara på än så länge. Vi vet mera i höst och även då är det sist och slutligen en smaksak och beror på vad du vill göra med konsolen.