Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Snabba brudar som tacklar hårt

Från 2013
Uppdaterad 05.01.2014 23:49.
Bild: X3M/Isa Mårtenson

Vad är egentligen Roller Derby? Vi drog på oss hjälmen, rullskrinnarna och drog med på Helsinki Roller Derbys träningar.

I filmen Whip It spelar Ellen Page Bliss Cavendar, en lite nördig brud vars mamma tvingar henne att vara med i så kallade pageants, alltså skönhetstävlingar. Det här är inget Bliss egentligen är intresserad av men hon gör det för sin mors skull. När Bliss sedan en dag råkar springa på ett gäng brudar med rullskridskor och punkiga kläder är hon genast såld. Flickorna är en del av ett Roller Derbylag och Bliss sluter sig till gänget.

Filmen baserar sig på en roman av Shauna Cross och kom ut 2009. Det råkar vara samma år som Roller Derbyn kom till Finland.

I mars 2009 bildade ett gäng brudar i Helsingfors den första Roller Derby-föreingen i landet. Allt startade med en konversation på internet, precis som många andra moderna subkulturer. Och ja, det startade som en underground grej och har många gånger förknippats med punkrörelsen.

Ursäkta vadå derby?

Jag kom egentligen i kontakt med Roller Derby på riktigt första gången jag såg Tiger Bells video till låten Slaughter's Daughter. Låten gillade jag genast, och när jag såg videon var det kärlek på två minuter och fyra sekunder. De här brudarna gjorde något som jag verkligen måste få testa och vad är egentligen detta Roller Derby?

Nu råkade det ju sig så bra att jag de facto är nöjesredaktör och den här sporten verkligen kan förknippas med både musik, nöje och subkulturer, så det gav mig möjlighet att utforska den mer. Efter lite förfrågningar kom jag i kontakt med Jonna Ojala som spelar i finska Roller Derby-landslaget. Hon fixade fram ett par skridskor och ett gäng skydd åt mig och away we went.

Catariina före:

Blåmärken är vardag

Vill man testa på Roller Derby är det inte helt optimalt att först Youtuba fenomenet. Det sätter nämligen skräck i även den vanaste horrorfilmsälskare. Eftersom Roller Derby är en kontaktsport där man tacklar sina motståndare hittar man en hel del galna klipp på internet. Brudar som skrinnar så snabbt de kan och endast stannar till för att puckla på varandra såg väldigt farligt ut. Tron att sporten mest får ut på att ha söta små kjolar, visa mycket hud och ha nätstrumpbyxor är så långt från sanningen man bara kan komma, så som det ser ut i dagens läge.

Roller Derby började som en uppvisningssport i 1930-talets Amerika. Vill man jämföra med något är kanske wrestling ganska nära. Man åkte runt i färggranna dräkter och hade en show, det var alltså mest en uppvsining. Så småningom började man ändå ändra reglerna för att få mera kontakt mellan åkarna och det hela blev en sportgren. Roller Derbyns återuppväckelse skedde i början på 2000-talet i Austin, Texas, där också filmen Whip It utspelar sig. Men annat än att visa på sportens härkomst kan filmen i ärlighetens inte visa på.

Åk snabbt, tackla hårt

- Filmen visades på tv för nåt år sedan och hela vårt lag samlades för att se på den tillsammans. Det var inte sällan vi skrattade och utropade Men sådär går det ju inte till, det där är ju helt fel, säger Jonna som utövat Roller Derby i lite på två år.

En sport som främst går ut på att åka runt en oval bana så snabbt som möjligt och tackla andra på vägen låter onekligen som en farlig sport. Dessutom har Roller Derby-brudarna, ja för det är en sport som främst kvinnor utövar, färre skydd än till exempel ishockeyspelare. Jonna påpekar ändå att i Roller Derby åker man på en bana utan kanter, alltså uppstår inga sargtacklingar. Dessutom saknas ju klubbor som man kan peta in på diverse ställen hos motståndaren.

X3M-tv: Catariina testar Roller Derby - Spela upp på Arenan

- Lagen består av pivot blockers, blockers och jammers. Det är jammerns jobb att åka förbi alla andra och på det viset samla poäng. Poäng plockas allt eftersom jammern åker förbi någon i motståndarlaget. Spelar du blockerposition är din uppgift att förhindra jammern att ta sig igenom klungan av blockers, försöker Jonna förklara spelets regler.

Så skrinna snabbt, låt ingen komma förbi och tackla om du måste.

- Precis, och det är tungt. Vi tränar tre gånger i veckan, så tyvärr har den här sporten inget med utseende att göra. Tränar du mycket blir du bra, det hänger inte på korta kjolar eller alternativt utseende.

Sporten för stora rumpor

Helsinki Roller Derby tränar på skridskor två gånger i veckan, två och en halv timme per träning, och en gång i veckan styrka och uthållighet. Och ju starkare lår man har desto bättre klarar man sig.

- Jag har fått köpa större byxor efter att jag började spela Roller Derby, skrattar Jonna och säger att också rumpans storlek har betydelse, den hjälper nämligen till när man ska bromsa farten.

Tittar man runt sig under en vanlig träningskväll med Helsinki Roller Derby ser man ett gäng på cirka 20 brudar i varierande hårfärg. Det finns svarthåriga, blonda, grönhåriga och rosahåriga. En del tränar i toppar av senaste sportmodell, andra i t-skjortor med Ramones- eller Anthrax-tryck. En del har festliga tatueringar över hela armarna, en del är helt naturliga. Myten att det endast är militanta lesbiska punkare som utövar Roller Derby slås direkt i kras, men visst finns det en del kvarlevor av att sporten startat bland alternativa gäng.

- Förr var det kanske en viss typs tjejer som inte kände sig hemma med "vanliga" sporter som började med Roller Derby, och det har ju länge varit något av en undergroundsport men vi gör vårt bästa för att visa att det kan vara mainstream med Roller Derby, vi vill ha alla villiga med. Och en dag ska vi också figurera på tidningarnas sportsidor, som vilka idrottsutövare som helst, säger Jonna.

Black Widow eller Cat Vicous?

Hur det gick för mig då? Riktigt bra. Man hade kanske inte trott det när jag först likt Bambi försökte ta mig upp på skridskorna, men som gammal konståkerska (ja, fast särskilt långt kom jag inte i konståkningskarriären) kom kroppen snabbt ihåg hur man rör sig på skridskor. Det är visserligen lite annorlunda att åka på fyra par hjul än två skär, men visst har man nytta av att kunna skrinna på is. Till och med Jonna var ganska nöjd över mig och gav mig ett Roller Derby-namn.

- Du kunde till exempel heta Black Widow! Eller nåja, ditt eget förslag Cat Vicous var nog bättre, det får du heta!

Vill du gå på Roller Derby? Den 13 april möter Finland Sverige i ett derby i Böle.

Cat Vicous efter:

Om du vill börja med Roller Derby ordnas det nybörjarkurser i de olika klubbarna i landet. Kolla in Roller Derby Finland för mera information.