Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hälsa och politik går hand i hand

Från 2013
Uppdaterad 10.06.2013 16:49.
Bildtext "Hälsan byggs upp i vardagen"

Världshälsoorganisationen WHO:s konferens om hälsofrämjande inleds i Helsingfors. Temat för den globala kongressen är hälsofrämjande i all politik.

Enligt WHO måste hälsofrämjandet tas i beaktande i allt beslutsfattande, eftersom både den fysiska och sociala omgivningen i hög grad påverkar levnadsvanorna.

Folkhälsa kan främjas genom förebyggande politik, något som man i Finland har erfarenhet av, berättar Pekka Puska som är direktör för Institutet för Hälsa- och välfärd.

- Hälsan byggs upp i vardagen och beror på faktorer som hur vi exempelvis lever och arbetar. Därför måste hälsoaspekter också beaktas i alla politiska beslut.

Finland betraktas ofta som ett mönsterland inom hälsofrämjande. Enligt Puska beror det här på att folkhälsostatistiken i Finland dyster under 1960- och 1970-talen, men sedan dess har man lyckats minska kraftigt på dödligheten i exempelvis krans- och kärlsjukdomar.

-De här framgångarna beror inte bara på utvecklingen inom sjukvården, utan även i allra högsta grad på tobaks- alkohol- och matpolitik.

THL:s direktör Pekka Puska är en av dem som representerar Finland under konferensen.

WHO:s globala konferenser om hälsofrämjande ordnas har ordnats vart fjärde år sen år 1986. Kring 800 representanter från 120 länder väntas delta i konferensen som pågår fram till fredag. Sessionerna streamas direkt på nätet.