Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Är Snowden skyddad i Hongkong?

Från 2013
Uppdaterad 10.06.2013 21:01.
Programmet är inte längre tillgängligt

Efter att det på söndagen blev klart vem som står bakom den stora övervakningsläckan i USA, diskuterar man nu om man kan utlämna den 29-åriga Edward Snowden tillbaka till USA. Läckan betecknas som mycket allvarlig. Frågan är ifall han är så skyddad i Hongkong som han hade hoppats.

När Edward Snowden i går självmant avslöjade sin identitet, och det att han hade flytt till Hongkong, var de första reaktionerna här i USA ifall han kan utlämnas för en framtida rättegång.

Hongkong och USA har ett utlämningsavtal från år 1998, och även om amerikaner tidigare har utlämnats från den halvautonoma kinesiska regionen, så varnar flera rättsexperter här för att den processen kan bli lång och komplicerad.

Å andra sidan sammanföll Snowdens avslöjanden med ett toppmöte mellan USA:s president Barack Obama och Kinas ledare Xi Jinping i Kalifornien. I den långa räcka av svåra frågor som präglar relationen mellan länderna är ett utlämningsbråk inte speciellt önskvärt.

På grund av det tror många att Snowden inte är så skyddad just nu, och han har också själv sagt att han vill söka asyl i ett land där man värnar om yttrandefriheten.

Ingen formell utbildning

Den 29-åriga tekniska specialisten förvånar många bedömare i det att han inte har någon formell utbildning, inte ens en studentexamen, men han har ändå haft stor tillgång till hemligstämplad information om övervakningssystemen.

Hans avslöjanden kommer sannolikt att leda till en omprövning av säkerhetsåtgärderna vid både underrättelseorganisationen CIA och vid den nationella säkerhetsmyndigheten NSA.

Och det faktum Snowden jobbade via en entreprenör för NSA väntas också att leda till en granskning av de olika företag som är kopplade till underrättelseindustrin.

För det är i dag fråga om en industri som har tvingats att allt mera förlita sig på utomstående krafter, i takt med att underrättelsesystemen växte till sig efter 11 september-attackerna.

Se klippet, där Snowden berättar om sina motiv!

Läs också:
Wikileaks vill hjälpa Snowden att fly
F.d. CIA-anställd bakom läckan i USA
Guardian: Boundless Informant: the NSA's secret tool to track global surveillance data
USA spionerar på sina medborgare
Facebook och Google förnekar delaktighet i övervakningsprogram
Obama: Dataövervakningen terrorismbekämpning