Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ångesten föder skratt i Mina vackra ögon

Från 2012
Uppdaterad 11.06.2013 10:29.

Svart, fyndigt och underhållande. Så kan man beskriva Blaue Fraus turnépjäs Mina vackra ögon som är baserad på Nina Hemmingssons serier och dikter.

Om jag gillar att dansa? Nej, inte särskilt. Men om du ger mig en kniv kan jag hugga mig i pulsådern i takt till musiken.

Ungefär så låter en replik ur uppsättningen Mina vackra ögon. Och resten fortsätter i stort sett i samma stil. Det är mörkt, det är sorgligt men det är helt fantastiskt roligt och fyllt av så mycket svart humor att det blir svårt att hålla tårarna borta. Främst tårar av skratt, men en liten ångest finns alltid närvarande.

Från serie till scen

- Mina vackra ögon är en fortsättning på Jag är din flickvän nu från 2008. Den pjäsen baserade sig på Nina Hemmingsons och Liv Strömquists serier, och det tog ett tag att fundera ut hur man kan tolka serier på en scen. Jobbet med Mina vackra ögon gick snabbare eftersom vi redan hade formen klar och i den använde vi endast Nina Hemmingssons texter. Om den förra pjäsen var revyaktig är den nya mer sammanhängande och har en mörkare underton, säger Joanna Wingren.

Men om du ger mig en kniv kan jag hugga mig i pulsådern i takt till musiken

Mina vackra ögon reflekterar Nina Hemmingssons stil och grepp på ett fantastiskt sätt. Även om man vet hur många av dialogerna på scenen kommer att låta hindrar det inte överraskningsskrattet från att bubbla upp i strupen. För även om det egentligen är en mörk, sorglig historia är det roligt. Kanske det är så att ju mera man känner igen sig i alla de spydiga kommentarerna och knivskarpa iakttagelserna, desto roligare blir det. Att våga skratta åt sin egen ångest.

Teater på hemmafesten?

På scenen ser vi Joanna Wingren och Sonja Ahlfros som tillsammans bildar den feministiska teatergruppen Blaue Frau. Med sig har de Robert Kock, och han får ta många av smällarna när spydigheterna avlöser varandra på scenen. Och det är roligt för det är sant.

Mina vackra ögon är en turnépjäs som kommer att kunna ses runtom i hela Svenskfinland från och med mars nästa år.

- Vi kommer i alla fall att spela i Vasa, Karis, Borgå och på Åland. Vi har gjort pjäsen väldigt enkel, vi kan i princip spela var som helst. Om du har en hemmafest kan vi komma dit, säger Joanna.

På onsdag (12.12) ger Blaue Frau två öppna föreställningar på Teater Viirus i Helsingfors. Mer kan du läsa på Facebook och på deras hemsida blauefrau.com.

Foto från Mina vackra ögon