Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bra filmer baserade på dataspel

Från 2012
Uppdaterad 27.06.2014 09:43.
Resident Evil är bra också som film
Bild: FS Film

Nog visste ni väl att de här filmerna egentligen är dataspel?

Sällan blir det särskilt lyckat när spelbranschen tar sina koncept till vita duken. Filmer som baserar sig på dataspel känns ofta som kärlekslösa hastverk. Men visst finns det undantag. Här har du tre riktigt lyckade filmer som baserar sig på dataspel.

Dataspelsfilmer

 1. Prince of Persia: The Sands of Time (2010)

  Prince of Persia är ett spel med anor. Det första plattformsspelet i serien släpptes redan 1989.

  Filmen Prince of Persia: The Sands of Time är löst baserat på spelet med samma namn från 2003 och handlar om en Prins (Jake Gyllenhaal) som anklagas för ett brott och måste fly. Han träffar en bestämd prinsessa och efter mycket om och men visar det sig att hela det persiska imperiets öde vilar på deras axlar.

  Vi snackar enkel action signerad Jerry Bruckheimer med en tydlig Disneystämpel. Den är bra - för att vara en datorspelsfilm.

 2. Resident Evil (2002)

  Det första Resident Evil-spelet utkom redan 1996. Sedan dess finns det sex uppföljare och spelet i alla dess versioner har sålts i närmare 40 miljoner exemplar.

  2002 släpptes den första filmen baserad på spelet. I filmen följer vi Alice (Milla Jovovich) och hennes väg in i och ut ur "The Hive" - det mäktiga företaget Umbrella Corporations forskningsbas som befinner sig långt under staden Racoon City. Det visar sig att ett mycket farligt virus som gör människor till köttätande zombies har läckt ut och spridit sig på basen.

  Resident Evil är en fungerande vänstervriden zombiefilm där hjälten slåss både mot infekterade människor och ett företag som tagit kontroll över en hel stad. Filmen har redan fått fyra uppföljare varav den sista, Resident Evil: Retribution, släpptes för ett par månader sedan.

 3. Hitman (2007)

  Det första Hitmanspelet (Codename 47) utkom år 2000 och var ett överraskande svårt spel som krävde mycket tålamod. Här gällde det att smyga och överraska offren med pianotråd i toaletten. Spelet blev en succé och den senaste i serien, Hitman: Absolution, släpptes nu i slutet på november.

  Filmen Hitman är också överraskande bra. Här följer vi yrkesmördaren Agent 47 (Timothy Olyphant) som jobbar för The Agency. Ett jobb som visar sig vara en fälla leder till en politisk konspiration som slutar med att precis alla jagar Agent 47.

  Det är förstås en gammal beprövad handling som sedan utspelar sig: Agent 47 måste ta reda på vem som står bakom konspirationen. På vägen träffar han och förälskar sig i den vackra Nika Boronina (Olga Kurylenko).

  Hitman är den bästa filmen som baserar sig på ett dataspel. Tyvärr aningen underskattad och bortglömd. Se den.