Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ännu ingen kommentar av Kårkulla

Från 2013
Uppdaterad 11.06.2013 15:15.
Bildtext Kårkulla driver bland annat arbetscenter.

En av Kårkullas största kunder Raseborg vill utreda om det är möjligt att staden själv producerar det som Kårkulla idag gör, det vill säga tjänsterna för finlandssvenskar med funktionshinder. Men Kårkulla samkommuns direktör Märta Marjamäki vill inte ännu kommentera nyheten.

Först efter att nämnden fattat beslut om saken är hon beredd att uttala sig. På torsdag kväll (13.6) tar grundtrygghetsnämnden i Raseborg ställning till Kårkullas nya ekonomiplan och då också till förslaget att utreda om tjänsterna kan skötas i egen regi.

Kårkulla samkommun byter också i dagarna både fullmäktige och då samtidigt styrelse.

- Då kommunerna blir större i och med kommunreformerna så har städerna mer möjlighet att sköta sakerna själv, säger Kårkulla samkommuns styrelses ordförande under ännu ett dygn, Berndt Långvik (SFP) men påminner om att Kårkulla har en femtioårig verksamhet bakom sig.

Raseborg riktar blickarna mot Reso som nu sköter vården i egen regi och där ett vårddygn kostar 73 euro per patient. Raseborg betalade under fjolåret 131 euro och en förhöjning är att vänta. Staden räknar med att om man skulle komma ner till Resos kostnader så skulle staden spara 1,4 miljoner euro.

Den psykolog Yle Västnyland talade med i morse (11.6), Fia Lundström, som jobbar på Kårkulla ansåg att Kårkullas styrka är att det är stort - om staden skulle tog över skulle hennes jobb bli ensamt. Idag då Kårkulla är en stor enhet finns bakgrundskrafter som är värdefulla i hennes arbete.

Läs mer: Raseborg överväger att sluta köpa tjänster av Kårkulla