Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Byggmaraton för aktivister

Från 2011
Uppdaterad 11.06.2013 13:32.
Frivilligt husbygge i Israel
Bild: Johannes Hautaviita

Tänk dig att du bygger ett hus som nästan omedelbart rivs. Sedan bygger du upp det igen. Så rivs det igen. Och så här fortsätter det.

Det är lite som sagan om de tre små grisarna på repeat. Fast stenhuset hjälper inte i slutändan.

Ändå finns det folk som sysslar med det här på fritiden. Medan vissa idrottar eller lyfter ölglas på krogen åker andra, som Johannes Hautaviita, till Israel för att återuppbygga hus som förstörts av de israeliska myndigheterna i det omtvistade östra Jerusalem.

Tillsammans med organisationen Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) ska han och ett tjugotal volontärer från hela världen kombinera sightseeing med grovjobb i ett två veckors arbetsläger.

Men varför hålla på?

Återuppbyggandet är ett politiskt ställningstagande i första hand, säger Johannes, snarare än ett bestående sätt att ge folk någonstans att bo. Israel kallar byggandet illegalt och initiativet i sig är lite som ett evighetslångt gympass eftersom de återuppbyggda husen snabbt raseras igen. ICAHD och Johannes vill se till att det här problemet får tillräckligt med uppmärksamhet så att det kan få ett slut.

Till dess får bosättarna släpa sina möbler fram och tillbaka i takt med att husen byggs upp och rivs ner om vartannat…