Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Regeringsförhandlingarna enligt Mumin

Uppdaterad 11.06.2013 13:33.

Det kan vara svårt att hålla reda på vem som är vem i regeringsförhandlingarna. Men man behöver bara byta ut karaktärerna i Mumindalen mot partiordförandena för att allt ska bli solklart!

Jyrki Katainen (Saml) spelar Mumin - den som önskar att alla var vänner med varandra och skulle inte alls orka med gräl. Han tycker att det är som bäst när alla har det bra, men önskar nog att han hade det bäst själv.

Jutta Urpilainen (SDP) är Snorkfröken - hon tycker att Mumin är helt okej, men vill ändå alltid ha lite mer spänning. Därför flirtar hon hejvilt med andra som kunde ersätta Mumin, till exempel Snusmumriken.

Paavo Arhinmäki (Vf) spelar Snusmumriken - den cyniske hippien i noppiga kläder som sällan själv tar initiativ, men nog är med om andra frågar. Har en utopistisk syn på livet, tror att alla kan jobba jättelite och dra till södern under vintern.

Päivi Räsänen (Kd) spelar Lilla My - hon är liten, sitter i ett hörn och skriker. Alla andra låter henne nog prata, men ingen tar henne på allvar.

Anni Sinnemäki (Gröna) spelar Hemulen - han värnar om blommor och annat grönt. Han kommer överens med alla, och blir mest bara ledsen om någon klampar in i blomrabatten och förstör. Hemulen lovar att nästa gång bli riktigt arg, men alla vet att det aldrig kommer att hända.

Stefan Wallin (SFP) spelar Muminmamman - hon har alltid med sig huvudvärkspulver och choklad i väskan. Har ju trots allt varit med lääääänge och vet hur allt går till. Låter alla göra vad de vill, och förlåter bara man får en kram.

Man med ansiktet hälften som Stinky

Och så de där figurerna som stryker runt men inte får vara med...

Timo Soini (Sannf) spelar Stinky - han gör vad han vill och säger vad han vill. Den finska översättningen på den här rollen kunde vara haistattaja.

Mari Kiviniemi (C) spelar Mårran - hon fryser ner allt i sin omgivning. Ingen vill vara nära henne på grund av risken för dålig karma. Det är egentligen jättesynd om henne.