Hoppa till huvudinnehåll

X3M

X3M synar SU:s Spotify-vanor

Uppdaterad 11.06.2013 13:34.

I valtider fiskar partierna röster på alla sätt de kan. Svensk Ungdoms kandidater använder Spotify-listor som bete.

På Svensk Ungdoms valsida kan man lyssna på riksdagsvalskandidaternas personliga potpurrier av låtar.

X3M bad Helsingin Sanomats musikkritiker Otto Talvio att lägga SU:s spellistor på analysdivanen.

- Det känns som om många av kandidaterna har tvingat sig till att ta fram de här låtarna trots att de kanske egentligen inte är så superintresserade av musik, säger Talvio. Det är positivt men överlag lite tråkigt. Om de hade valt lite mera spännande låtar skulle det kunnat skicka signalen att de har ett intresse i marginalkultur, och det skulle ha varit en fin sak. Det här är ju dynamiska, urbana, unga människor. Men de kanske vill visa sin folkliga sida också.

- Jag kan hålla med på sätt och vis, säger Marcus Beijar om att listorna skulle vara lite jämntjocka. Jag hade trott att någon kanske skulle dra till med något superhäftigt.

- Jag vet inte vad för låt som skulle vara som skulle kunna vara mera farlig. Min lista är inte så politisk, det är låtar jag tycker om att lyssna på, svarar Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Så här säger Talvio om bland annat:

Man i kavaj

Marcus Beijar - Länk till Marcus Spotifylista
- Först trodde jag att han bara tänkte ha humorlåtar, men sedan dyker Kenta Gustavson upp. Bra val. Det är en bra låt för en politiker.

Kvinna i kavaj

Silja Borgarsdóttir Sandelin - Länk till Siljas Spotifylista
- Alla hennes låtar har massor med positiv energi, särskilt Sigur Rós. Andan i hennes låtval påminner mycket om andra kandidaters.

Man i kostym

Marcus Rantala - Länk till Marcus Spotifylista
- Det här är ju inte en 33-årig mans typiska låtval. Samtidigt är det en ärlig lista. Jag tror att han har valt låtar han faktiskt gillar. Men varför Lady Gaga...?

- Jag har alltid haft en egen musiksmak, svarar Marcus Rantala på det. Lady Gaga kom dit efter en omröstning bland vänner och bekanta. Det är ingen låt jag har i min min iTunes.