Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Valmaskiner - vilken är bäst i test?

Uppdaterad 11.06.2013 13:34.
Vem vill du att ska jobba här?

Vi har gjort fyra olika kandidattest på nätet och jämfört dem. Vilket är mest relevant, vilket är mest begripligt?

Alla medier med självaktning ska ha ett kandidattest på sin webbsida inför ett val. I år är det riksdagsval, så det blir ingen undantag för den här regeln, med andra ord.

x3m.yle.fi testade fyra olika valmaskiner: på Hbl.fi, Mtv3.fi, Vbl.fi och svenska.yle.fi.

Vbl.fi

- Frågorna finns i påståendeform - på två språk, det är ju lite nytt.
- Rätt så trist utseende, bara ett enkelt frågeformulär där man kan välja mellan fem alternativ från "helt av annan åsikt" till "helt av samma åsikt". Dessutom kan man välja hur mycket vikt frågan har för en själv i en rullmeny.
-20 frågor, och det är bra med få frågor tycker jag. Man behöver inte jobba på Vasabladets politikredaktion för att förstå frågorna.
-Då man gjort testet får man bara fram en lista på kandidater som svarat mest lika som man själv. De har inte fått motivera sina val så någon djupsinnig analys blir det inte.
-Däremot får man fram en liten faktaruta för varje kandidat med svar på frågor som "om jag blir vald kommer jag att jobba för följande saker", "mina viktigaste valfrågor", "jag finansierar min valkampanj så här".

Skärmdump från vbl.fi

Bild: Skärmdump från vbl.fi

Resultat

Begriplighet - bra
Relevans - okej - förutsatt att man bor i Österbotten, förstås.
Nyskapandeindex - på en skala mellan 1 och 5 ger jag 2.
Info om kandidater - knapert

Till vbl.fi:s kandidattest

Hbl.fi

-Hemskt smalt layoutad. Snett (och nej, jag menar inte att skärmdumpen här nedan är på sned).
-Hbl.fi använder sig av en värdeskala. Pricka med muspekaren på ett svarsfält med en skala: "Håller inte med" längst till vänster, "håller med" längst till höger.
-Massvis med frågor i många kategorier, allt från ekonomi och sysselsättning, utbildning, till invandring och så vidare - pust, liksom.
-Lättbegripliga påståenden, man behöver inte vara sjukt insatt i politik.
-Själv har jag problem med värdeskalan. Den är lite svårbegriplig: vad har några millimeter mer till vänster eller höger för betydelse, egentligen? En sådan är visuellt snyggare än en lista med klara alternativ, men innebörden blir mer flytande.

Skärmdump från hbl.fi

Bild: Skärmdump från hbl.fi

Resultat

Begriplighet: tja
Relevans: bra - förutsatt att man bor i Nyland, förstås.
Nyskapandeindex: På en skala mellan 1 och 5 får hbl.fi en 3:a.
Info om kandidater: bättre än på Vbl.fi. Då man svarat får man fram en lista på kandidater som svarat mest som man själv. Man kan få fram en jämförelse hur de har prickat på värderingsskalan. Dessutom har de kort fått motivera sina svar.

Till kandidattestet på hbl.fi

Mtv3.fi

-Mycket snyggt utseende!
-Man väljer på en värdeskala "håller med - håller inte med".
-Liknande typ av frågor som i de andra kandidattesten.
-Det här är ju nyskapande: man ser i realtid vilka kandidater som passar en då man svarat på en fråga. Men är det bra eller inte? Om man verkligen vill att svaret på vilken kandidat som passar en bäst ska förbli en hemlighet ända till slutet är det ju trist. Men jag tyckte det var underhållande att kolla in hur bara en liten förflyttning av muspekaren på värdeskalan kunde ändra på kandidaternas ordningsföljd i listan.

Skärmdump från mtv3.fi

Resultat

Begriplighet: hemskt bra - förutsatt att man kan finska.
Relevans: bra, många kandidater har svarat.
Nyskapandeindex: högst av alla!
Info om kandidater: bra. Man får se hur kandidaten svarat plus att kandidaten har en chans att motivera sin åsikt. Testet har samma problem med värdeskalan som Hbl:s kandidattest: hur mycket betydelse har det om man pekar en millimeter mer åt höger eller vänster?

Till kandidattestet på mtv3.fi

svenska.yle.fi - Valkompassen

-Ganska tråkigt utseende
-36 frågor: det är mycket. Å andra sidan täcker frågorna många ämnesområden.
-Språket är komplicerat. Som i fråga 13: Riksdagen bör i brådskande ordning stifta en äldreomsorgslag som fastställer kvalitetskriterier för vården och sanktioner om kriterierna inte uppfylls. Som tur finns det också enklare formuleringar, som i fråga 28: Finland bör utbilda färre konstnärer än hittills.
-Plus: Kandidaterna kan motivera sina åsikter. Många kandidater har svarat så resultatet är relevant.

Skärmdump från svenska.yle.fi

Resultat

Begriplighet: språkligt, illa - visuellt, okej
Relevans: bredden i frågorna är ok
Nyskapandeindex: 3
Info om kandidater: rätt okej med info, men det varierar enligt kandidatens egen ork att svara.

Till Yles valkompass

Om man verkligen vill få fram en egen kandidat åt sig genom ett kandidattest på nätet lönar det sig säkert att göra alla som finns och sedan kolla om samma kandidater figurerar bland toppsvaren. För egentligen är ju sådana här valmaskiner, kandidattest, vad man vill kalla dem - ren och skär underhållning.