Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vasabon som valde främlingslegionen

Publicerad 04.02.2011 17:49. Uppdaterad 11.06.2013 13:37.

Främlingslegionen - ett mytomspunnet brödraskap av soldater som strider för äran, pengarna och möjligheten att starta ett nytt liv.

För många killar är främlingslegionen en pojkdröm som vi kan fantisera om i timmar. Men väldigt få förverkligar denna dröm. Tuomas Kytösaari från Vasa valde att vandra längs den smala vägen. En väg som förde honom till Paris och främlingslegionens rekryteringscenter.

- Alla beslut jag gjort i mitt liv har varit väldigt säkra. Livet har varit mycket tryggt. Så jag kände att jag måste göra något för att få en ny riktning, säger Kytösaari.

Riktningen blev främlingslegionen och för Kytösaari som genomfört sin värnplikt vid Nylands brigad var omställningen från den finska militären till främlingslegionen mycket stor.

Fruktansvärt våld

- Det gick inte en dag förbi utan att man såg fruktansvärda våldshandlingar eller våld riktat mot en själv. Jag har blivit sparkad och slagen bara för att jag inte orkade göra tillräckligt många push-ups.

Efter 4,5 månaders tjänstgöring i den franska främlingslegionen stod valet mellan att skriva på ett femårskontrakt eller att åka hem. Kytösaari valde det senare. För här hemma väntade en fästmö ivrigt på sin fästman.

- Hon tog mitt beslut att åka till främlingslegionen mycket bättre än vad jag hade väntat mig. Hon saknade mig väldigt mycket men har sagt att hon ser hur min vistelse gjort mig till en bättre människa, säger Kytösaari.

Hör en längre intervju med Tuomas Kytösaari i Veckoslutskommittén på Radio X3M lördagen den 5 februari kl 12.30.