Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Lingon gör musikvideo för snus och pizza

Från 2011
Uppdaterad 11.06.2013 13:44.
eva lingon

Eva Lingon låter som en misslyckad porrskådis från Närpes. Egentligen är hon ett nygrundat bolag som producerar reklamfilmer och musikvideon.

Vi känner alla till Svenskfinlands svar på We are the World. Regissören Tage Rönnqvist och fotografen Rasmus Tåg är delansvariga för den oskyldiga finlandssvenska smörglädjen i videon till Vår tid, vårt land. I dag har videon över hundra tusen träffar på Youtube.

- Ingen i videon var svår att jobba med. Men det blev lite trångt att filma alla i studion. Den var ungefär en gånger två meter stor, säger Tage Rönnqvist.

Sin första film gjorde killarna på Eva Lingon för snus och pizza. I dag går det bättre och bolaget producerar en musikvideo ungefär var sjätte vecka. För tillfället jobbar de med bandet Fireal.

Tage Rönnqvists favoritvideo är Losing my religion av R.E.M. Han jämför den med filmen Dumb and Dumber, man hittar alltid något nytt i den. Rasmus Tåg väljer Smack My Bitch Up av The Prodigy som sin favorit.

- Den var banbrytande när den kom ut. Man använde sig mycket av point-of-view-vinklar (närbild), något som inte hade gjorts tidigare. Dessutom var den våldsam, i dag är den förbjuden på Youtube.

För alla osajnade garageband där ut som vill göra en egen musikvideo kommer Eva Lingon med några råd.

- Satsa på bra ljudkvalitet i sången, en b-klassig inbandning drar ner videon till b-klass. Artisterna ska också ge fyra hundra procent när de filmas. Tittaren har tid att vara kritisk framför datorn så allt syns. Bandet är nog 70 procent i musikvideon, resten gör videoteamet.

Se hur finlandssvenska artister och Geir Rönning ger järnet i Vår tid, vårt land.

Givetvis måste det finnas bikiniklädda damer som tvättar fordon. Eva Lingons produktion för The Cajunga.