Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Livscoaching med LCMDF

Från 2012
Uppdaterad 11.09.2013 13:36.
Emma och Mia reser framåt mot millenniet
Bildtext Emma och Mia reser framåt mot millenniet.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

LCMDF har kört in på en ny bana. Nu är det mental hälsa och livscoaching som tar dem framåt. Mot år 2000.

Sedan debutskivan Love & Nature kom ut har Emma och Mia Kemppainen turnerat i Europa och Japan. Under de senaste tio månaderna har de jobbat med projektet Mental Health som ska resultera i en serie med tre EP:n.

Millennielåtar

Här är Emmas och Mias bästa millennielåtar.

TLC - Unpretty


Wheatus - Teenage Dirtbag


Savage Garden – Affirmation


U2 – Beautiful day


- De här låtarna beskriver en jättekonstig tid av våra liv. När vi satt hemma och lyssnade på Kiss FM och ritade Mangafigurer. Den där tiden när man gick in till Tiimari och ville köpa hela affären. Man hade inte så jättemycket problem.

- Mental Health handlar om att vara i nuet och vi skriver mycket om hur vi känt oss, om industrin och hur det är att vara en ung tjej och göra det vi gör, säger Emma.

- Vi skriver om hur det är att bo utomlands, att turnera och ha ett väldigt berg- och dalbaneliv, som ändå är helt fantastiskt. Om man ser på låtnamnen som kommit ut nu låter det som om vi vore helt galna, men det finns också väldigt hoppfulla och glada acceptanslåtar på samma skiva, säger Mia.

Livscoachen som blev samplad

- Idén är att våra EP:n ska fungera för sig själv, men att det också finns en stark röd tråd emellan dem. Vi har rört oss inom en self help och lifecoaching värld. Någonstans mellan Paulo Coelho och Eckhart Tolle. Sen har vi också varit i kontakt med Rick Carson som är specialist inom mental hälsa, och han är med på låten Paranoia, säger Emma.

Vet han om att han är med?

- Jo! vi har samplat honom, och han blev jätteglad när vi pratade med honom. Vi är buddies nu. Så vi har haft det jätteroligt när vi bollat runt med det här temat. Och det har känts ganska aktuellt att göra något sånt här när hela den här ironi, ångest, hat grejen vuxit upp på internet. Det känns ganska fräscht att prata om välmående och hur man kan njuta av livet.

Är det svårt att hållas vid sina sinnes fulla bruk i musikbranchen?

- Jag tror att det är svårt i livet i allmänhet. Livet kräver konstant arbete för att man ska vara lycklig, men om man gör det bästa av sitt liv så är det nog helt ljuvligt att leva, säger Emma.

En interaktiv trilogi

Det gick bra med debutskivan Love & Nature. Bandet fick stor uppmärksamhet och flera singlar spelades flitigt på radiokanalerna. Nu är bandet spända på hur det nya materialet kommer att tas emot.

- Det här är en annan slags skiva än den förra. Vi har gått framåt, men jag tror att våra gamla fans kommer att tycka om det och att vi också kommer att få många nya lyssnare. Det blir intressant att se vem som tycker om det, säger Mia.

- Målet har varit att överraska oss själva med hur mycket vi kan åstadkomma, men också att överraska lyssnaren för varje ny release. Det är också därför vi delat upp det i tre delar. Så att vi ska kunna ge en ny input med varje EP, säger Emma.

Den första EP:n kommer ut i oktober, och då är det också dags för tjejerna att gå in i studion igen för att göra EP nummer två. Allt grundarbete är gjort, men de vill ändå hålla några dörrar öppna för förändringar. En slags interaktivitet med lyssnaren.

- Låtarna handlar mycket om hur vi har utvecklat oss under den senaste tiden, men vi har också lämnat plats för oss att utvecklas under själva processen med tre EP:n. Så den första EP:n är ganska "troubled", medan den andra blir annorlunda. På vilket sätt vill vi inte avslöja ännu, säger Emma.

Eget skivbolag

Emma och Mia gör som så många andra artister och släpper de nya skivorna på eget skivbolag. Med det här vill de testa sig själva.

lcmdf uppträder på stk den 07.03.12
Bildtext Mia och Emma har stor energi på scen.
Bild: X3M/Carl-Magnus Fager

- Om man gör det bästa av sitt liv är det jävla roligt att leva, och det är kanske det som vi har tänkt. Hela industrin är i gungning och det diskuteras ifall skivbolagen behövs samtidigt som försäljningen går neråt. Vi tänkte att vi har ett grymt potential som vi vill använda till max. Så nu har vi i princip tagit på oss allt det vi tänker oss kunna göra. Och det är mycket jobb, men jätteroligt, säger Emma.

Instängd i en stuga

Bandets sound har förändrats. Den nyaste singeln I Go Insane har fortfarande det typiska LCMDF soundet, men den är rockigare. Och kanske lite mer vuxen.

- Vi har börjat skriva mera tillsammans. Vi började skriva redan förra sommaren. Då stängde vi in oss i en liten stuga i Lovisa. Vi satt där i en vecka och alla de här låtarna kom till. Det finns mer gitarrer med nu. Det är fortfarande elektro, men lite längre ifrån det, säger Mia.

- I princip har jag sett till att klämma in alla mina pop hooks och tighta strukturer i alla låtar. Och quirky rap som jag känt att verkligen är LCMDF, men det som Mia har kommit med har definitivt utvecklat vårt sound mot ett nytt håll, säger Emma.

Ett steg mot millenniet

Bandet har alltid förknippats med 90-talet, men med det nya materialet reser de framåt i tiden. Mot millenniet.

lcmdf, stk den 07.03.12
Bildtext Emma vill väcka känslor med musiken.
Bild: X3M/Carl-Magnus Fager

- Det handlar mycket om att vi var barn på 90-talet, och vi kommer ihåg hur saker lät i vår barndom, och det är kanske det som ger oss de starkaste känslorna just nu. Och vi vill väcka en massa känslor med vår musik. Love & Nature har blivit kallad en powerskvia som folk sätter på när de far ut och joggar eller vill komma igång. Det kommer att bli intressant att se vilka sorts känslor Mental health kommer att väcka i folk, säger Emma.

Vad är det som lockar, förutom nostalgin?

- Många av våra favoritband är från den tiden, och de är fortfarande våra favoritband. För oss är det också viktigt att inte vara för nostalgisk utan också anpassa det till den moderna tiden. Det ska inte vara retro, utan modern pop, säger Mia.

- På 90-talet fanns det många bra girlbands, och ärligt talat tycker jag Spice Girls är sjukt mycket bättre än Pussycat Dolls. Och jag kan tänka mig att jättemånga människor håller med, säger Emma.

Emmas grymma nerdskills

Vi bara måste prata om er hemsida. Den ser ut som ett skolarbete från 1999, har ni gjort den själva?

- Jag har kodat den själv med mina nerdskills. Folk har varit jätteglada och lite upprörda över den. Vi tycker att den ser sjukt cool ut, och det är bara roligt om folk reagerar på den, säger Emma.

Vad inspireras ni av i musikväg?

- Jag har lyssnat jättemycket nu på Sugababes och TLC, och blandar man det här med min kärlek till Weezer och Blur är det ganska långt den mashupen som blir oss, säger Emma.

- Jag lyssnar mycket på Beck och Beastie Boys. Lazy rapping, good rapping. Eller kanske mer bad rapping. Bad lazy rapping is the best rapping, säger Mia och skrattar.

Lyssna på I go insane här. Deras bästa låt hittills, vågar jag nästan påstå.