Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Här är nu den finlandssvenska armbindeln!

Från 2012
Uppdaterad 21.02.2014 16:32.
Förslag till finlandssvenska vapen

Här är skörden av vår öppna designtävling där vi skapade en finlandssvensk armbindel i samarbete med Helena Eronen.

Sannfinländske riksdagsledamoten James Hirvisaaris assistent Helena Eronen är i blåsväder. Hon skrev en bloggtext om att invandrare, finlandsvenskar och HBT-personer borde bära armbindel à la Nazityskland. Texten var avsedd att vara ironisk, men alla förstod inte humorn.

- När jag först läste att nån tagit min text på allvar skrattade jag. Men sen då jag läste kommentarer om att nån vill slå mig på käften om dom ser mig så visste jag inte mer om jag skulle skratta eller gråta, säger Helena.

X3M ville ta reda på hur den finlandssvenska armbindeln borde se ut och gav därför vår egen Teemu Kiviniemi i uppgift att, utgående från lyssnarnas idéer designa en armbindel som kunde pryda de finlandssvenska armarna i framtiden. Bindeln visade vi sedan förstås för Helena och bad om ett utlåtande. Mumin, segelbåt, sommarstuga och kräftor var några av förslagen som kom in. Här nedan ser du resultatet.

Sköld med ett mumintroll och kräftor

Helenas dom: (skratt) Den här var ju intressant. Riktigt fin, men vad gör sabeln där nere? Kanske mer likt nåt från Lieksa där jag själv kommer från. Men visst. I övrigt är det ingen fråga om att det är finlandssvenskar det handlar om.

En lyssnare, Rebecca Edgren, blev själv inspirerad och mailade in sitt förslag på armbindel.

Vapen med en kräfta, en segelbåt och två champagneglas

Helenas dom: Den här är helt fantastisk. Jag tycker själv om både kräftor och bubbeldricka. Segling är dessutom nånting helt underbart. Jag va för nån sommar sedan på högsåra i Åbolands skärgård och det var helt underbart med sandstrand och vackra skepp som åkte förbi.