Så här skriver du en deckare
De svenska deckarna är mer poppis än någonsin. Går du själv i författardrömmar och vill tjäna storkovan? Deckarförfattaren Ingrid Hedström vet hur du ska göra.
Ingrid Hedström är psykolog, journalist och författare. I hennes deckare får vi följa med diverse mysterier och brott i den fiktiva staden Villette i Belgien. Hennes huvudperson är en kvinnlig undersökningsdomare som löser fall efter fall.
Deckare säljer, och de flesta har väl någon undangömd dröm om att bli författare, visst? Så hur gör man då för att få till en riktigt bra deckare? Vi frågade ut Ingrid om saken.
Hur beskriver man det perfekta mordet? Måste man ha en polare på polisen?
- Alla har vi väl någon vi skulle vilja ta livet av, så det perfekta mordet kan man nog hitta på själv. För att ta reda på hur man löser det perfekta mordet behöver man nog någon som man kan prata med. Jag har kontakt med en kvinnlig belgisk undersökningsdomare som jag kan ställa alla mina dumma frågor till.
Måste man ha koll på människans anatomi eller räcker det om man kollar några avsnitt av CSI?
- Det där varierar också. Jag har skaffat mig nödtorftig kunskap om likstelhet och likfläckar och sånt, men det kan man hitta på nätet. Jag har inte varit med om någon riktig obduktion eller så. Men det där är en smaksak.
Jag har hört om en deckarförfattare som helt enkelt snurrade på ett hjul när han inte visste vad som skulle hända till näst i hans bok. Landade pilen på mord så blev det ett mord. Är det en bra taktik?
- Det där tror jag nog är lite påhittat. Agatha Christie har en påhittad deckarförfattarinna som är lite hennes alterego. Hon säger att det alltid måste komma ett nytt mord, att någon ska avslöja något och sedan ska hon bli mördad för att hålla igång handlingen. Jag tänker ibland att herregud, nu har jag inte haft ihjäl så många. Det måste nog vara nån mer som dör.
Vad ska en bra deckare handla om? Är terrosim något som säljer?
- Det kan jag nog tänka mig, inte minst efter händelserna i Norge. Fast samtidigt ska man tänka på att deckare är underhållningslitteratur, så man får akta sig lite för att göra underhållning av saker som är allt för hemska och nära.
Hur ser en bra miljö ut? Ska den finnas på riktigt eller vara påhittad?
- Min är påhittad, och jag tycker det ger frihet. Man kan lägga in allt man tycker är roligt, det är lite som att möblera ett dockskåp. Annars om man vill skriva sin första deckare är det ett bra tips att förlägga den i en verkligt existerande småstad som sedan kan använda den som lockbete i sin tursim. En Vasadeckare kanske kunde vara väldigt säljande.
Hur håller man koll på sin fiktiva stad så man inte glömmer bort var allt ligger?
- Man kan gå tillbaka till de gamla manusen, men jag har en väldigt tydlig inre bild av staden. Jag har också ett kartotek där all viktig fakta finns i fall jag blir osäker på något.
Var i boken ska läsaren kunna lista ut vem som är mördaren?
- I mina böcker blir det förhoppningsvis som en överraskning på slutet, men det finns också bra deckare där man redan från början vet vem mördaren är.
Hur ska huvudpersonen vara?
- En väldigt populär modell är den dystre, frånskilde medelålders mannen med lite alkoholproblem och besvär med magen. De är jag väldigt trött på. Min hjältinna har inte så många personliga problem, men några hemligheter som plågar henne. De får inte vara helt hundraprocentigt välfungerande, för då blir det ganska tråkigt.
Sådär, iväg till datorn med er allihop och skriv ihop en ny bästsäljare. Det är inte svårare än så här.
Ses på bokmässan!
Nybörjardeckare
Har du aldrig läst en deckare? Här är Ingrids tips på bra deckare att komma igång med.
Val McDermid - Under ingrodda ärr
H-K Rönnblom - Höstvind och djupa vatten.
- Bra bok om man vill se hur man kan arbeta med små medel.
Mary Willis Walker - Under the Beetle's Cellar.
- Hon arbetar på ett skickligt sätt om det här med kampen mot klockan.
Ingrids deckare
Ingrid debuterade 2008 med boken Lärarinnan i Villette. För den vann hon också Svenska deckarakademins debutantpris.
Andra böcker hon gett ut är: Flickorna i Villette (2009), Under jorden i Villette (2010) och Blodröd måne över Villette (2011).