Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

I Tvärminne går livet sakta vidare

Från 2013
Uppdaterad 12.06.2013 12:39.
Astrid Lindström och Britta Idman med teckningar av Venny Soldan-Brofeldt i mitten.
Bildtext Astrid Lindström och Britta Idman bor i Tvärminne by i Hangö.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Livet går sin gilla gång i lilla Tvärminne by i Hangö. Trots att det inte bor särskilt många människor i byn, utstrålar byn livskraft.

Det är i år 20 år sedan skolan i Tvärminne stängdes. Astrid Lindström var föreståndare för den lilla skolan. Lindström och annan personal och en del elever träffades nyligen.

- Ur lärarens synpunkt var ju Tvärminne skola en trevlig skola. Jag vet ju inte vad eleverna egentligen tyckte. Strax före skolan stängdes och då hoppades man på en inflyttning, men inflyttningen har varit långsam, säger Lindström.

Det bor i dag 50-60 personer i Tvärminne För tjugo år sedan var antalet enligt Lindström kanske tjugo personer färre.

- Vi trivs väldigt bra här. Närheten till havet och naturen är ju bra, men inte finns här mycket till service att tala om, säger Britta Idman.

Mest pensionärer, men också barnfamiljer

Hon tillägger att avståndet till närmaste by och service är endast femton kilometer.

- Nog klarar man sig bra här.

Astrid Lindström berättar att det bor många människor på Tvärminne zoologiska station, men här också pensionärer och till och med barnfamiljer.

Hon kommer inte på något nytt som skulle ha kommit till Tvärminne under senaste åren.

- Några nybyggen har ju kommit upp, säger hon.

Idealiskt ställe att bo

Britta Idman säger att hon stortrivs i Tvärminne.

- Det här är ju ett idealiskt ställe att bo på då man blir äldre. men, visst är det här ett paradis för barnfamilj också utom dagens barn som behöver en massa stimulans, säger Idman.

Båda kvinnorna är aktiva inom hembygds- och ungdomsföreningen i Tvärminne. Astrid Lindström säger att föreningen ordnar flera aktiviteter.

- Vi ordnar bland annat en sommarfest veckan före midsommar och sedan ordnar vid någonting kring Forneldarnas natt. På tisdagar i juli kokar vi turvis kaffe hemma hos varandra och då har vi också loppis, berättar Lindström.

Bykänsla i Tvärminne är det inget fel på.

- Vi har en bra bykänsla här. Fast vi inte är många, säger Britta Idman.

Vennys paradis på lördag

Det har förflutit 150 år sedan konstnärinnan Venny Soldan-Brofeldt föddes. Lördagen den 15:e juni klockan 15 firas detta i föreningshuset Loviksborg i Tvärminne med musikdramat "Vennys paradis". Pjäsen är skriven och framförs av duon Ami Aspelund - Anne Ingman.

Pjäsen beskriver konstnären Helene Schjerfbecks (Ami Aspelund) besök hos väninnan Venny Soldan-Brofeldt (Anne Ingman) i Tvärminne.