Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Snabba museiguiden: Guggenheim

Från 2012
Uppdaterad 11.06.2013 14:49.
Guggengheim i New York är något du bör besöka
Bild: EPA/Justin Lane

Guggenheim, ett museum som alla andra eller något extra?

Det har varit mycket snack om Guggenheim på sistone. Konststiftelsen Guggenheim vill bygga ett museum i Helsingfors och Helsingfors stad ska nu sätta sig ner och fundera över det hela. Åsikterna går isär och det finns både för- och nackdelar med ett museum i huvudstaden.

De flesta vet att Guggenheim är ett museum, men vad är egentligen grejen med det hela?

Vad?

Ett museum som drivs av Guggenheimstiftelsen. Fokuserar på modern konst och nutidskonst. Stiftelsen ordnar också föreläsningar, performancekonst och filmvisningar.

Var?

Det finns fyra Guggenheimmuseum i världen. Det kändaste hittar du i New York och det öppnades 1959. Byggnaden har blivit en kulturikon och syns ofta i populärkulturen. De övriga finns i Venedig, Bilbao och Berlin. Ett femte museum öppnas i Abu Dhabi år 2013.

Varför namnet Guggenheim?

1937 grundade industri- och finansmannen Solomon R. Guggenheim stiftelsen för att driva ett museum som visade hans samling av abstrakt konst. Han var mycket konstintresserad och ville att stiftelsen skulle kunna motivera och undervisa publiken om konst.

Vad visas?

Guggenheim visar olika utställningar året om, men de har också en grundsamling som ägs av stiftelsen. I den ryms över 7000 konstverk och de härstammar från flera privata samlingar. Man kan se abstrakta och surrealistiska målningar och skulpturer, verk från impressionister och post-impressionister, minimalister och post-minimalister och flera andra moderna konsttyper som det är svårt att förstå sig på.

Får man ligga?

Läs på om konstnärerna och konstverken som visas, släng iväg några mystiska konsttermer som en face, fauvism, grisaille och dissa gärna ett konstverk eller två. På med mörk kajal och lite konstiga kläder så fångar du säkert en inbiten konststuderande.

Guggenheim har närmare tre miljoner besökare varje år, och sedan 1992 har de producerat mer än 275 utställningar.

Inte illa pinkat.

Kända verk

Ifall du vill veta mer om konstverk och konstnärer som finns i Guggenheims samling kan du kolla in de här:
Yellow Cow av Franz Marc
Composition 8 av Vasily Kandinsky
Personage av Joan Miró
Puppy av Jeff Koon
Barge av Robert Rauschenberg