Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Omstridd sannfinländare ber om ursäkt

Från 2013
Uppdaterad 11.06.2013 16:22.
Bildtext Kai Haavisto har skrivit flera rasistiska blogg-inlägg men ber nu om ursäkt "direkt från hjärtat".

Esbosannfinländaren Kai Haavisto, som har kommit med flera uppmärksammade blogg-inlägg, gör nu offentlig avbön och ber om ursäkt i sin blogg.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade inför kommunalvalet förra hösten att Haavisto anser att "motivationen att arbeta är svag bland män från Afrika". Haavisto fick 62 röster och blev inte invald i stadsfullmäktige i Esbo.

I januari skrev Haavisto i sin tur ett inlägg om att de flyktingar som kommer till Finland borde få medicinsk behandling för att minska på sexualldriften.

Haavisto skriver i ett blogg-inlägg att han själv utsatts för hat då han jobbade utomlands och därför har han avreagerat sig på utlänningar som bor i Finland.

"Jag ber nu offentligt om ursäkt av de invandrare som har upplevt mina skriverier som stötande", skriver Haavisto.

"Ursäkten kommer direkt från hjärtat"

Hans princip har varit att skriva först och tänka sedan. "Saker ska gå att diskutera och det ska gå att vara oense, men i vilket fall som helst kommer den här ursäkten direkt från hjärtat".

"Invandrardebatten börjar redan vara ett uttjatat ämne. Den enda lösningen är att få invandrarna att bli en del av vårt samhälle. Däremot ska vi inte ta emot nya flyktingar förrän vi har integrerat de nuvarande. Det är inte rätt mot dem", skriver Haavisto.

- Jag har läst mina tidigare skriverier och kommit fram till att man inte kan generalisera på det sättet som jag har gjort. Jag har också träffat invandrare och pratat med dem, säger Haavisto då Yle Huvudstadsregionen ringer upp honom.

Han säger att det inte har varit någon speciell händelse som fått honom att be om ursäkt offentligt.

- Men när man har gjort fel bör man be om ursäkt.

Kommer du då också i framtiden att vara aktiv inom Sannfinländarna och inom politiken?
- Jo, det kommer jag att vara. Jag planerar att ställa upp i riksdagsvalet 2015, säger Haavisto.