Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fimeaexpert: Sluta inte ta p-piller på eget bevåg

Från 2013
Uppdaterad 12.06.2013 17:01.

Leo Niskanen på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea har kommenterat de kanadensiska uppgifterna om att vissa p-piller orsakat unga kvinnors död.

Enligt Niskanen är p-pillret av märket Yasmine vanligt också i Finland.

- Fenomenet är känt och det pågår en utredning inom EU som förväntas bli klar i höst. Det finns riskfaktorer med p-pillren som måste tas i beaktande. Problemet kom till tals i Frankrike där man blev orolig över liknande dödsfall som de i Kanada.

Enligt Niskanen blev det för 10 år sedan uppror och folk blev rädda för att använda p-piller, vilket ledde till fler oönskade graviditeter och aborter.

- Man ska inte sluta äta p-piller utan att konsultera läkare. Risken är ganska minimal ändå och både de oönskade graviditeterna och aborterna ökar om folk låter bli att äta pillren. Även om riskfaktorerna är höga ska man inte byta piller själv utan att diskutera med läkaren.

Graviditet en större risk för blodproppar

Sedan år 1975 har 16 kvinnor misst livet på grund av blodpropp som har förorsakats av p-piller.

- Det är sist och slutligen lite med tanke på hur mycket de här pillren används. Graviditet är de facto en vanligare orsak till blodproppar.

Yasmine och Yaz dominerar också den finska marknaden. Niskanen tror att det är preventivmedlets andra biverkningar som gör att Yasmine och Yaz fortfarande skrivs ut i så stor utsträckning.

- Någon klar slutsats går inte att dra innan EU:s läkemedelsmyndighet har utrett saken.

Läs också:
P-piller misstänks för dödsvållande
Läs mera om blodproppar på Svenska Yles sida om hälsa!

Diskussion om artikeln