Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

ILO: Miljontals barn jobbar som tjänstefolk

Från 2013
Uppdaterad 02.07.2015 17:08.
Torka i Somalia
Bildtext Barn används ofta för att hämta t.ex. vatten.
Bild: EPA

Över 10 miljoner barn arbetar som tjänstefolk, ofta i farliga eller till och med under slavlika förhållanden. Det säger FN-organet ILO i en rapport som publicerades på den internationella dagen mot barnarbete.

Enligt ILO utför barnen ofta hushållssysslor som städning, strykning, matlagning eller trädgårdsarbete. Barn används också för att hämta vatten, och för att vakta arbetsgivarens egna barn eller för att ta hand om äldre släktingar.

Tre av fyra av de här arbetarna är unga flickor, och majoriteten är i åldern 5-14 år.

Många barn riskerar att utsättas för våld

Många av de här barnen bor hos sina arbetsgivare, och är helt isolerade från sina egna familjer. Därmed finns det ofta ingen vuxen som barnet kan ty sig till.

De löper därför stor risk för att utsättas för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. En del av barnen riskerar också att bli prostituerade.

Globalt problem

Värst är situationen i Burkina Faso, Ghana, Elfenbenskusten och Mali, men det är frågan om ett globalt problem. Varje år skickas till exempel tusentals etiopiska flickor till Mellanöstern för att arbeta som tjänstefolk.

En sak som bidrar till att problemet är så svårt att komma åt är att många länder inte klassificerar den här typen av arbete som barnarbetskraft. Orsaken till det är att förhållandet mellan barnet och familjen som han eller hon arbetar för kan vara luddigt.

Diskussion om artikeln