Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åklagare: Bostadsstöd finansierade Hells Angels

Från 2013
Uppdaterad 12.06.2013 18:55.
Bild: Lehtikuva

På onsdagen behandlades åtalen mot medlemmarna i Hells Angels underavdelningar i Esbo tingsrätt. Enligt åklagaren använde en del av de åtalade FPA:s bostadsstöd till att betala gängets medlemsavgifter.

I dag behandlade Esbo tingsrätt den 30 sidor långa stämningsansökan.

Enligt åklagaren använde en del av de tjugo åtalade sitt bostadsstöd för att finansiera sin verksamhet i gänget. Enligt stämningsansökan varierade medlemsavgiften från person till person.

Till exempel hade en av de åtalade betalat 10 560 euro i medlemsavgifter under åren 2009-2012. Pengarna fick den åtalade från FPA och kommunen i form av olika stöd.

- Den grundläggande skillnaden i synsätten är nu den att åklagaren anser att deltagandet i verksamheten är kriminellt. Det är inte brottsligt att tillsammans med sina vänner ha motorcyklar som hobby, säger Jaakko Tutti som försvarar två av de åtalade.

Polisen hittade tidigare under en räd i Hells Angels klubblokal i Esbo bland annat ett hagelgevär, en 9mm pistol, ett gasvapen och olika patroner. Försvarsadvokaten medger att de åtalade inte hade tillstånd till vapnen.

Enligt åklagaren fanns det även en olaglig bar i lokalen. Medlemmarna har således gjort sig skyldiga till olovlig import och utskänkning av alkohol. Dessutom är de åtalade för olaglig försäljning av tobak.

Enligt åtalsansökan bestod klubblokalen av ett så kallat övre hus och ett lägre hus samt ett mellanhus och ett ruckel. Runt området löper ett staket med låst port och enligt åklagaren övervakas området med videokameror och med hjälp av en så kallad spejningsman. Enligt åklagaren har en del av de åtalade varit spejare.

En del av medlemmarna blev i dag åtalade för narkotikabrott. Dessutom finns grova bokföringsbrott ännu på åtalslistan. De åtalade har under förundersökningen varit tysta och enligt försvarsadvokaten Tuutti nekar till brotten.

Behandlingarna fortsätter på torsdag.

Diskussion om artikeln