Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors kan bekämpa gatuvåld med ärvda pengar

Från 2013
Uppdaterad 13.06.2013 07:07.
Bildtext Helsingfors stad och Stationens barn samarbetar för en tryggare stad.
Bild: Maja Ottelin/YLE

En helsingforsare som utsattes för gatuvåld dog utan lagliga arvingar. I mars tog en av de närmaste vännerna kontakt med Stationens barn rf och föreslog att pengarna kanaliseras till Helsingfors stad.

- Den döda hade bott i östra Helsingfors och själv fallit offer för gatuvåld. Det här satte igång en stark vilja att motverka gatuvåldet. De hade bland vänner talat mycket om att det saknas konkret arbete på gatunivå i hemtrakterna, ett sätt att hjälpa ungdomar hantera sina känslor och aggressioner, berättar Johanna Seppälä som är verksamhetsledare på föreningen Stationens barn.

När ärver staden?

  • När en person dör utan arvingar eller testamente ska Statskontoret rikta egendomen till hemkommunen, till närstående eller till staten
  • Helsingfors stad tar del av ett tjugotal arv årligen
  • I regel riktas arven i Helsingfors till privata ålderdomshem, servicehem för krigsveteraner, till barnskydd, handikappservice och tjänster för åldringar och missbrukare

Två socialarbetare kan anställas

Det var Seppälä själv som kontaktades av den avlidnas nära vän i vårvintras. Hon ser det som ett erkännande för föreningens arbete under drygt tjugo år i Helsingfors och runtom i landet, bland annat med en turnerande cafébuss där unga kan träffas nära hemkvarteren.

Den döda har lämnat efter sig en bostad och med de pengar som kan lösas ut kunde Helsingfors stad anställa två socialarbetare som aktivt arbetar på gatunivå bland ungdomar. Arbetet skulle inledas år 2014 och pågå i två års tid.Den dödas sista vilja var också att arvet ska riktas till just östra Helsingfors.

Östra centrum behöver insatser för de unga

- Östra centrum har ett stort köpcentrum där många ungdomar samlas, men det finns väldigt lite uppsökande ungdomsarbete på deras egen nivå där. Bidraget kan komma väl till pass. Området är också viktigt för oss eftersom det bor många ungdomar med invandrarbakgrund där, säger Johanna Seppälä.

Ungdomsnämnden i Helsingfors möts på torsdag kväll och väntas rikta önskan till stadsstyrelsen om att få ta del av arvet. Nämndens ordförande Timo Kontio (Sdp) säger att ett bidrag är välkommet, oberoende av stadsdel.

- Östra centrum är inte mer utsatt eller farligare än andra delar av staden. Det är klart att mänskors goda vilja alltid är en positiv överraskning. Det värmer hjärtat att någon vill bidra till just ungdomarna, säger Kontio.

    Bildtext Johanna Seppälä, verksamhetsledare för Stationens barn rf
    Bild: Maja Ottelin/YLE