Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Osäker framtid för Kemiraområdet

Från 2013
Uppdaterad 13.06.2013 07:37.
Kemira i Vasa
Bild: YLE/Anna Ruda

Det är oklart vad som kommer att hända med Kemiras fabriksområde i Vasa då verksamheten upphör vid nyår. Fabriksområdet vid Infjärden är 50 hektar stort. På Kemira hoppas man att staden har planer för området.

Det är Kemira som äger området och efter midsommar ska Kemira och representanter för staden träffas för att fundera på områdets framtid.

Kemiras chef för pappersdivisonen i Europa, Kenneth Nystén säger att Kemira inte har några planer för området.

Osäker framtid för Kemiraområdet i Vasa

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det ska bli intressant att se vad staden kan ha för planer. Det är ju ett stort område nära centrum så det borde vara intressant för staden, säger Nystén.

På Vasa stad vill den tekniska direktören Markku Järvelä i det här skedet inte spekulera i vad området skulle kunna användas till. Tf planläggningschef Päivi Korkealaakso säger att området också i fortsättningen skulle kunna användas för industri.

Gifter i Infjärden

Ett problem vid Kemiras område är de gifter som finns i Infjärdens bottensediment. Vid Kemiras tillverkning av bland annat växtskyddsmedel har tungmetaller kommit ut i sjön. Men innan Kemira kan rena Infjärdens botten från tungmetaller måste den vita fosforn bort ur sjön. Vit fosfor är ett lättantändligt ämne som börjar brinna i kontakt med luften.

Kemira hävdar att den vita fosforn härstammar från försvarets tillverkning av krigsmateriel under 1940-talet. Men på på staben för Västra Finlands militärlän, operativa avdelningen, säger major Tatu Pulkkinen att den vita fosforn inte hör till försvarsmakten.

- Den vita fosforns ursprung är inte känt, jag har inte sett något bevis på att den skulle höra till försvarsmakten, säger Pulkkinen.

Om det inte blir klarlagt vem som har ansvar för ämnet är det markägarens, alltså Vasa stads, ansvar att sanera Infjärdens botten.

Läs också: Kemira lägger ner i Vasa