Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Seg start för elektronisk snigelpost

Från 2013
Uppdaterad 13.06.2013 07:24.
Bildtext Finländare försiktiga användare av elektroniska tjänster.
Bild: Jenny Blomqvist / YLE

Elektroniska brevlådor har funnits i många år, men hos de flesta finländare dimper posten fortfarande ner i den traditionella lådan. Itellas elektroniska posttjänst har verkat i skymundan, men i takt med att samhället digitaliseras är elektroniska brev ett alternativ.

Redan en halv miljon har registrerat sig hos Itella, men sex av tio finländare känner inte alls till tjänsten. Alla över femton år kan ta emot elektronisk post, men många känner sig förvirrade. Det är svårt att skilja tjänsten från vanlig e-post och bankens e-fakturor. I Taloustutkimus, som rankar nättjänster, hittas Itellas Netposti på en tolfte plats. De som redan använder tjänsten är nöjda.

- Jag tycker själv att det är behändigt. Man får sina lönesedlar bevarade i sju år i ett arkiv som följer med överallt. Ett modernt, snabbt och miljövänligt sätt att handskas med sina brev, säger André Kullström på Itella.

Kunden är kung

Kunden bestämmer själv vilka brev man vill ta emot elektroniskt och störs inte av oadresserad post. Skräppost kan därför inte fylla lådan på samma sett som i e-posten. Dessutom ser de elektroniska breven precis ut som på papper.

Skadlig post eller intrång är inte heller något att oroa sig över försäkrar man på Itella. Användaren loggar in med bankkoderna, alltså gäller samma risker som för andra elektroniska tjänster. Tjänsten har inte stött på några tekniska problem sedan lanseringen i början av 2000-talet. Däremot lades den på is i några år på grund av brist på användare.

-Marknaden var inte riktigt färdig i början på 2000-talet, men nu har antalet användare fördubblats på en kort tid.

Personliga brev kan inte sändas elektroniskt

Det är ändå omöjligt att vi kommer att plocka bort de traditionella brevlådorna. Vem som helst kan inte sända elektroniskt. Handskrivna brev till mormor förblir handskrivna, eller åtminstone i pappersversion. Tills vidare är det bara företag, föreningar och myndigheter som kan skicka via tjänsten.

På Itella tror man att travarna av offentliga brev minskar, men en del av posten förblir nog alltid i pappersform. Nöjet av att höra posten dimpa ner på golvet kommer alltså inte att försvinna.

- Presidentens inbjudan till självständighetsbalen kommer nog aldrig att skickas elektroniskt, spekulerar André Kullström på Itella. Paket ryms inte heller in i elektroniska brevlådor.

Finländare försiktiga användare av elektroniska tjänster

En rundringning bland en lång rad stora företag och myndigheter visade att elektronisk post är obekant, även bland avsändarna. De är 10 000 till antalet, varav 3000 är småföretagare. Bland Skatteverkets och Luottokuntas kunder är det under två procent som har valt att ta emot post via Netposti.

Inte heller alla potentiella avsändare är registrerade. De flesta finländare får brev från FPA, men på papper tills vidare. Många av företagen har egna elektroniska system och strategier för att både spara papper och profilera sig modernt.

En annan orsak till den marginella användningen är finländarnas försiktighet. Vi är efter de andra nordborna i användningen av elektroniska tjänster överlag menar man på Itella. Det är en annan orsak till mysteriet med många registrerade, men få aktiva användare.