Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-medlemskap innebär mycket nytt för Kroatien

Från 2013
Uppdaterad 13.06.2013 20:26.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Nya vindar för Kroatien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Om drygt två veckor får EU sitt 28:e medlemsland då Kroatien blir medlem efter tio år av förhandlingar. Det är första gången sedan 2007 som EU får ett nytt medlemsland.

Kroatien har fått genomgå en hård process där EU bland annat har ställt krav på att landet gör något åt den utbredda korruptionen. Många hoppas att medlemskapet ska bringa stabilitet till Europas oroliga hörn i Balkan.

Kroaterna godkände medlemskapet i en folkomröstning i fjol med två tredjedelar som röstade ja.

Ordning och kontroll

På Dolac-torget i centrala Zagreb börjar torgförsäljningen komma igång på morgonen. Det säljs citroner, persikor, tomater, jordgubbar och paprikor. Det finns också lokalproducerad ost. Det är som det alltid har varit, vågen har lösvikter och betalningen sker i kontanter. Torgförsäljaren Fehin Vućitrna välkomnar ett EU-medlemskap.

- Ja, vi har förberett oss för EU nu i flera månader. Från och med den första juli måste vi börja skriva ut kvitton. Kontrollerna blir strikta, det blir ordning, säger torgförsäljaren

Korruptionen ska bort

Ett av hindren för medlemskapet har varit just den utbredda korruptionen i Kroatien, såväl inom den offentliga förvaltningen som i det privata näringslivet. Europaparlamentet och kommissionen har uppmanat Kroatien att trappa upp kampen mot korruptionen och landets rättssystem ska stärkas. Kroatien måste till exempel säkerställa att åtalen och domarna i landet är opartiska. Reformer måste genomföras så att politikerna inte blandar sig i domstolarnas verksamhet. Allt är åtgärder som är ägnade att garantera ett fungerande rättssamhälle.

Tonino Picula är parlamentariker för de regerande socialdemokraterna. Han var utrikesminister för tio år sedan då Kroatien lämnade in sin medlemsansökan. Picula anser att Kroatien har kommit en bit på vägen i kampen mot korruptionen.

- Kroatien har kommit bara halvvägs, korruptionen är inte utrotad, det skulle vara lögn att påstå något sådant. Det juridiska systemet dock har börjat bekämpa korruptionen och attityderna har förändrats bland kroaterna. Numera uppfattas korruption som något ont, säger Picula.

Det goda exemplet på att domstolarna har börjat fungera, är domen mot den förre premiärministern Ivo Sanader. Han dömdes i fjol höstas till tio års fängelse för korruption, bland annat för tagande av muta.

Positiva inställningar

En stor sak som förändras den 1 juli då Kroatien blir EU-medlem är förstås tullarna som försvinner. De inhemska jordbruksprodukterna kommer inte längre att skyddas utan får konkurrens från livsmedelsjättar i övriga EU.

Utanför Zagreb bor familjen Antolčić. De har en biodling och säljer honung. Marica Antolčić är biodlare i tredje generation, men hon är inte rädd för EU.

- Det finns många som inte är särskilt förtjusta över idén att Kroatien går med i EU, men jag tror att vi bör bli medlemmar. Vi ska börja agera och göra affärer som de flesta europeiska folk gör. Vi kan inte förbli isolerade, anser Antolčić.

På en skjutbana ägnar sig krigsveteraner åt sportskytte. Det finns cirka en halv miljon krigsveteraner i Kroatien från kriget mot serberna och bosnierna åren 1991-1995 då Jugoslavien föll sönder.

Tihomir Trešćec är 41 år gammal och krigsinvalid med tydliga ärr på hals och armar och han har svårt att artikulera. Han ser inte EU som något hot mot självständigheten utan är glad att bli av med Balkan som han säger, Bosnien och Serbien.

- Vi kommer att förbli ett självständigt land precis som nu, det enda som ändras är att vi ingår i en union med andra länder, anser Tihomir Trešćec.

Kroatien blir jämbördigt

Ett av de känsliga villkoren för EU-medlemskapet var att landet fullt ut tvingades samarbeta med FN:s internationella krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien och lämna ut misstänkta krigsförbrytare till Haag, något som inte var så populärt bland många av krigsveteranerna.

Bruno Čavić som var brigadkommendör under kriget och överste i avsked vill ändå gå med i EU.

- Vi levde i ett kommunistland och vi hade ingen frihet. Vi såg Europa som något gott och det gör jag fortfarande, anser Bruno Čavić.

Inne i parlamentet i Zagreb tror parlamentarikern Tonino Picula att Kroatiens EU-medlemskap ger stabilitet till hela Balkan.

- Alla länder på Balkan delar samma utrikespolitiska mål, nämligen att bli EU-medlemmar. Det är goda nyheter. Det är bra för en instabil region, närhistorien har visat hur lätt det är att sätta Balkan i brand. Ett EU-medlemskap kommer att sätta punkt för det här, tror Tonino Picula. Han som lämnade in Kroatiens medlemansökan till EU kommer nu själv att bli europaparlamentariker, men hela medlemskapet är för honom en dröm som går i uppfyllelse.

-Det är den viktigaste drömmen att se mitt land som en jämbördig part i det europeiska projektet, anser Tonino Picula.