Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

"Fotboll innebär alltid stora känslor"

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2013 07:58.
Sixten Boström

Sixten Boström är fotbollstränare med ett förflutet som fotbollsspelare i klubbar i både i Finland och Sverige. - Som tränare blir man både behandlad som kung och som skräp, berättar Boström i sitt sommarprat.

Fotboll innebär alltid stora känslor. Det vet Sixten Boström som arbetar som fotbollstränare och tidigare själv spelat på elitnivå. Bland Boströms meriter som fotbollsspelare finns fyra finska mästerskapstitlar och en finsk cupseger. Han ansågs av många som en av Finlands mest lovande fotbollsspelare i början av 80-talet.

Efter sin karriär som spelare fortsatte Boström som tränare.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag tror att det lätt går på det sättet. Man har svårt att ge upp den kicken som fotbollen ger en, säger Boström.

Som tränare har man ändå ett annat ansvar för laget och starka känslor, som till exempel vid förluster, får inte ta över.

- Tränaren ska vara den första som reser sig efter en förlust och påminner om att man måste blicka framåt.

Olika sidor av fotbollen

I sitt sommarprat berättar Boström om sidor av fotbollen som sällan får uppmärksamhet bland allmänheten. Det handlar om sammanhållningen i omklädningsrummet och hur det är att träna unga människor som kommer från väldigt olika bakgrunder.

Boström talar också om skillnaderna mellan Finland och Sverige och om förhållandet till media.

Boström var FF Jaros tränare under två år men fick sparken under säsongen 2004. Han var sedan anställd av Finlands Bollförbund tills han kontrakterades av Örebro SK som huvudtränare varifrån han fick sparken i juni 2012. Nu är han tillbaka i sin fosterförening HJK som stolt chefstränare från januari 2013.

- Dagens journalistik följer samma dramaturgiska båge som en pjäs. Först lyfts man till skyarna och sedan skjuts man ner. Det är jobbigt, men en del av arbetet.

Ändå är det framför allt det positiva i jobbet och kärleken till fotbollen Boström vill lyfta fram.

- Det är fantastiskt att vakna upp varje dag och ha ett jobb att gå till som man älskar.

Bland annat den här musiken spelar Sixten Boström i sitt sommarprat:

Sixten Boström sommarpratar den 26 juni kl. 10.05 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan