Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

"Trots motgångarna är jag inte bitter"

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Walter Wolff

Bara 32 år gammal har Walter Wolff upplevt mer än många gör under en hel livstid. Han har uppfyllt sin dröm att bli musiker och jazzpianist, men också kämpat mot sjukdom och tvingats göra stora livspåverkande beslut.

I vintras kom Walter Wolffs jazztrios tredje och senaste skiva ut. Skivan är speciell för Wolff eftersom det är den sista skivan där han själv spelar piano. Wolff har under de senaste åren drabbats av flera hjärntumörer och ett av de postoperativa symptomen har varit att hans händer inte längre fungerar som förut.

I sitt sommarprat berättar Wolff om hur han uppfyllde sin dröm om att bli musiker och om vad som hände sedan. Lyssnarna får följa med på en resa som berättar om hur en ung musiker hittar sin egen väg men på grund av sjukdom tvingas tänka om i livet.

- Klyschan är ju att man säger att man fått perspektiv på livet. Men man kan inte leva enbart på perspektiv. Jag har så mycket perspektiv att det kommer ut genom öronen, säger Wolff.

Trots svåra motgångar har Wolff inte blivit bitter. Själv beskriver han sig som en livsnjutare.

- Jag älskar gott vin och god mat och spenderar lite för ofta lite för mycket pengar på just det. Jag försöker också vara så ambitiös som möjligt och arbeta hårt, men det är lite svårt att bedöma sig själv, så jag lämnar gärna det åt andra eller låter mina resultat helt enkelt tala för sig själva.

För framtiden hoppas Wolff på bättre ork, så att han skulle kunna fortsätta komponera (numera för andra) på heltid. I sitt sommarprat lyfter Wolff också fram vikten av goda relationer och stödet han fått från sin familj. Ett särskilt tack riktas också till hjärnkirurgen Juha Hernesniemi.

Musiken spelar en viktig roll i Wollfs liv och löper som en röd tråd genom programmet. Wolff är född i Esbo, men numera bosatt i Helsingfors, Amsterdam, London och Valbo.

Bland annat den här musiken spelar Walter Wolff i sitt sommarprat:

Walter Wolff sommarpratar den 28 juni kl. 10.05 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan